Stručnjaci tvrde: Što smo stariji, to smo velikodušniji

Stručnjaci tvrde da postoje dokazi da nas starost čini velikodušnijima, što je suprotno nekim popularnim stavovima.


Za to je zaslužan oksitocin, hormon koji se povezuje s empatijom i velikodušnošću i koji je dobio nadimak “hormon ljubavi”, jer je jedna od njegovih funkcija da pomogne parovima, ali i majkama i bebama da se povežu.

Prema američkoj studiji, izgleda da se oksitocin oslobađa u većim količinama i kod starijih osoba, što ih čini velikodušnijim kada se suoče s nečim što zahtijeva njihovo saosjećanje. Istraživači Univerziteta Klermont u Kaliforniji ispitali su 103 osobe koje imaju od 18 do 99 godina, pokazujući im srceparajući snimak oca koji opisuje osjećanja prema svom dvogodišnjem sinu koji je umirao od raka mozga.

Mališan je na snimku prikazan u bolnici. Od njih je tada zatražena anonimna donacija bolnici. Oni od 65 i više godina dali su skoro tri puta više od onih od 18 do 35 godina. Također je otkriveno da su kao odgovor na videosnimak ispustili više oksitocina u krv.

Vjeruje se da je to zato što su stariji ljudi, koji imaju više životnog iskustva, bolje sposobni da upravljaju negativnim emocijama kao što je anksioznost zbog patnje drugih.