STRUČNJACI SAVJETUJU KAKO SE TREBATE PONAŠATI NA PLAŽI OVE GODINE

Ljeto je i službeno počelo, donoseći sunčane dane i naravno godišnje odmore. Ove godine ljudi više nego ikada žude za morem nakon mjeseci izolacije prouzrokovane koronavirusom.

Konrad Waliszewski suosnivač i izvršni direktor putničke aplikacije TripScout kazao je da vjeruje da će plaže širom svijeta doživjeti pravi turistički bum. Zbog toga je pitanje koje se najčešće postavlja kako se treba ponašati na plažama.

“Svaka aktivnost izvan vašeg doma ovih dana nosi određenu dozu rizika. Dobra vijest je da su vanjski prostori općenito sigurniji od zatvorenih prostora jer zrak cirkulira više. Evo o čemu trebate brinuti”, kazala je epidemiologinja Angela Fusaro.

Stručnjaci za javno zdravstvo i dalje su protiv nebitnih putovanja jer prijetnja koronavirusom nije nestala. Dakle, ako želite otići na plažu, najbolje je da bude lokalna.

Fusaro savjetuje da izbjegavate plaže koje su prepune.

Budući da su mnoge plaže široke i nude sasvim dovoljno prostora možete se držati pravila socijalne distance. Široke plaže primamljive su i sigurne za uživanje na otvorenom. Na plaži ćete imati dovoljno mjesta da porodica može sjesti, leći i uživati bez neposrednog kontakta s ostalim posjetiteljima plaže.

Izbjegavajte zatvorene prostore poput javnih kupatila i trpezarija ili se bar pokušajte držati na udaljenosti od dva metra u tim prostorima. I kao i uvijek redovno perite i dezinficirajte ruke.

Castiglione Dela Pescaia, Italija – 17. mart 2020: Sa smanjenjem broja smrtnih slučajeva od posljedica nove vrste koronavirusa, postepeno se ublažavaju mjere u zemlji koja je jedna od najpogođenijih ovim virusom. Plaže u Italiji spremne su za otvaranje. Objektiv fotoreportera AA zabilježio je pripreme za otvaranje plaža, ali i neke građane koji su ipak odlučili da uđu u more u provinciji Grosseto, u jugozapadnoj Toskani. ( Carlo Bressan – Anadolu Agency )

Maske za lice igraju značajnu ulogu u suzbijanju prenošenja koronavirusa, stoga je važno nositi ga na mjestima gdje ne možete poštovati socijalnu distancu.

Stručnjaci savjetuju da na plažu nosite hranu koju ste sami pripremili. Ako koristite stolove za piknik prvo ih prebrišite dezinfekcijskim maramicama.

Osim toga nemojte se zaboraviti štiti i od sunca, jer čuvanje od sunca zaštiti će vas od bespotrebnog odlaska u bolnicu gdje možete povećati šansu za dobijanje koronavirusa.

Ako vjerujete da ste možda bili izloženi koronavirusu, važno je testirati se. Srećom, testiranje na koronavirus sada je postalo mnogo jednostavnije nego prije.