Stručnjaci otkrivaju: Koliko je seksa “zdravo” u svakoj fazi veze

Jasno da je seks bitan dio veze jer donosi ugodu i povezuje partnere fizički i mentalno. Koliko često će partneri imati seksualne odnose je individualna stvar, ali Brian Willoughby, seks terapeut kaže da su mnogi opsjednuti brojem odnosa. Često me pacijenti pitaju koliko seksualnih odnosa trebaju imati tjedno da bi njihov brak bio uspješan, kaže Willoughby.

I objašnjava da je njegov jedini odgovor koji može dati na to pitanje da ne postoji magični broj koji bi se odnosio na sve parove.

“Ne postoji magični broj seksualnih odnosa koji bi tvoju vezu učinio sretnom. Iako, istraživanja pokazuju da broj seksualnih odnosa kod prosječnih parova varira ovisno o tome u kojoj su fazi veze. Godine 1988. Helen E. Fisher objavila je ‘Ljudsku prirodu’ (Human Nature) u kojoj iznosi da postoje tri glavne faze veze: požuda, privlačnost i privrženost.”

Prema učenju Helen Fisher, hormoni poput testosterona i oksitocina preplavljuju naš mozak u fazi požude zbog čega težimo za seksualnim sjedinjenjem s partnerom i to vrlo često. Zatim dolazimo u fazu privlačnosti. Do ove faze dolazi se u dužim vezama u kojima doživljavamo romantičnu ljubav. Prema objavljenoj studiji u ovoj fazi je seks još uvijek čest među parovima, ali ne uključuje hitnost da se iskusi odmah, kao u fazi požude. Faza privrženosti je ono što postoji između većine bračnih parova (ili parova u dugim vezama). U ovoj fazi dominira nježna ljubav jer mozak izlučuje oksitocin poznat i kao “hormon maženja”, a između para prisutan je osjećaj sigurnosti, udobnosti i povjerenja. Tokom ove faze seksualni odnosi između para su rjeđi.

To nije ništa loše, a niti neuobičajeno. Prema studiji sociologa Edwarda Laumana sa Sveučilišta u Chicagu, samo pet posto parova ima seksualne odnose četiri ii više puta sedmično, a više od jedne trećine ispitanih u dobi od 18 do 59 godina ima odnose manje od jednom mjesečno.