STRUČNJACI DALI ODGOVOR: MOŽETE LI DVA PUTA OBOLJETI OD KORONAVIRUSA?

U Japanu je tokom prošlog mjeseca objavljeno kako je isti pacijent dva puta imao koronavirus.

Zapravo, jedno od izuzetno važnih pitanja vezanih za ovaj virus odnosi se upravo na to da li ga je moguće dobiti više puta, i šta bi ovo značilo za imunološki sistem.

Stručnjaci kažu kako će oni koji su jednom imali virus razviti imunitet, te da je vrlo rijetko da ponovo dobiju ovu zaraznu bolesti.

Ova pitanja su se prije svega pojavila tokom prošlog mjeseca, kada su japanske vlasti objavile kako je žena koja je imala virus i oporavila se od njega, na novom testiranju bila pozitivna.

Profesor Mark Harris, stručnjak za virologiju na Univerzitetu Leeds, rekao je da je ponovna infekcija u tom slučaju “malo vjerovatna”, ali je dodao da “u naučnoj literaturi postoje dokazi o trajnim infekcijama koronavirusima kod nekih životinja (uglavnom kod šišmiša)”.

Stručnjaci kažu kako neki ljudi mogu imati istu infekciju dva puta, ali da je ovo rijetka pojava. Kod bolesti, čak i ako nema dugoročnog imuniteta, postoji obično i kratkoročni imunitet.

Profesor Jon Cohen, profesor infektivnih bolesti na Brightonu i Medicinskom fakultetu u Sussexu, rekao je: “Odgovor je da jednostavno još ne znamo jer nemamo test antitijela. Međutim, vrlo je verovatno, na osnovu drugih virusnih infekcija, da, nakon što je osoba dobila infekciju, ona postaje imuna i neće je ponovo dobiti. Ipak uvijek će postojati neobičan izuzetak, ali to je svakako opravdano očekivanje. “