STRAVIČNA SVJEDOČANSTVA: OPSJEDNUTI IMAJU NADNARAVNU SNAGU, GOVORE NEPOZNATIM JEZICIMA, GRIZU, VRIJEĐAJU I PLJUJU!

Praktično svaka religija priznaje postojanje tamnih sila – zlih duhova, demona, koji obitavaju u podnebeskom svijetu i podčinjeni su princu tame koji je odbačen od Boga. U različitim zapisima on ima razna imena – ariman, iblis, sotona, džin. Njegovu bit svugdje jednako opisuju – neprijatelj ljudskog roda, pokvareni lažov i borac protiv Boga. Evo kako u hrišćanskom vjerovanjuse bore protiv “đavolskog opsjednuća”

Vatikan i Katolička crkva su ubijeđeni u postojanje demona i đavola

Vatikan i Katolička crkva su ubijeđeni u postojanje demona i đavola

“Đavolsko opsjednuće” prema hrišćanskoj Crkvi, označava cjelinu ihofizičkih pojava, neobičnih i uznemirujućih, što otkrivaju u osobi prisutnost jedne druge osobe obilježene crtama Sotone. Osoba koja je opsjednuta može pokazivati određene simptome kao što su promjena ličnosti koja se očituje u stanjima krize kada se kod osoba mijenja izraz lica, zvuk i boja glasa.
Stanje svijesti najčešće je isključeno i osoba se nakon napada opsjednutosti ničega ne sjeća. Takva osoba pokazuje stanje agresivnosti i besramnog ponašanja. Opsjednuće može biti toliko snažno da pregazi majčinski instinkt i majka može jednostavno odbaciti svoju djecu.
U slučajevima opsjednuća Crkva primjenjuje egzorcizam, kao obred što ga vrši sveštenik s posebnom dozvolom biskupa, a u cilju oslobađanja osobe od utjecaja demona.
Pretpostavka koju većina ljudi danas ima o egzorcizmu dolazi uglavnom iz netačnih priča i filmskih interpretacija. Holivudska verzija obreda egzorcizma se ne podudara sa stvarnim događajima koji se odigravaju u Crkvi. Ako skinemo krinku mistifikacije, shvatit ćemo da je egzorcizam zapravo molitva za opsjednutog.
Današnji službeni naziv obrednika egzorcizma jest „De exorcisms et supplicationibus quibusdam“. Riječ je o vatikanskoj liturgijskoj knjizi objavljenoj 26. januara 1999. godine. Vatikanski kardinali tvrde da prilikom egzorcizma koriste latinsku verziju jer đavo razumije latinski.
Ipak, sama suština knjige se nije mijenjala u bitnim stvarima još od 1614. godine. Ona sadrži obred egzorcizma u strogom smislu, koji zahtijeva dopuštenje biskupa.

SVJEDOČENJA
1906. – Klara Germana Sele tokom egzorcizma levitirala i režala!

Klara Germana Sele bila je hršćanska djevojka iz mjesta Natal u Južnoafričkoj Republici. 1906. godine, sa samo 16 godina starosti, nakon što je sklopila ugovor s đavolom postala je opsjednuta demonima. Ugovor s đavolom priznala je tokom ispovijedi Ocu Horneru Erasmusu, svešteniku u Misiji Svetog Marka gdje je pohađala školu. Dok je bila opsjednuta, govorila je jezike koje prije nikako nije mogla naučiti.
Zabilježeno je da je razumjela poljski, njemački, francuski te bilo koji drugi jezik na kojem bi joj se netko bio obratio, a postoje navodi da je čak levitirala četiri metra iznad kreveta te proizvodila životinjske zvukove prilikom čitanja Biblije u njenoj prisutnosti. Dva su sveštenika na njoj izvršila naporan egzorcizam koji je trajao puna dva dana. Nakon obreda, demoni su u potpunosti istjerani a djevojka je nastavila normalan život te se napadi nikada nisu ponovili.

DEMONI OPSJEDALI I MAJKU TEREZU!
Nedugo nakon smrti Majke Tereze 1997. godine, počele su kružiti priče o tome da je nešto prije smrti i nad njom izvršen egzorcizam. Napokon, nekoliko godina poslije, nadbiskup Kalkute Henri D`Souza potvrdio je te priče. Izjavio je da je egzorcizam izvršen u bolnici gdje je Majka Tereza Ležala zbog srčanih problema, i gdje je i on bio hospitaliziran.

U bolnici je nadbiskup primjetio da je Majka Tereza mirno ležala tokom dana, ali da je noću bila „izuzetno nemirna“. D`Souza je opisao kako je potezala cijevčice i drugu bolničku opremu koja joj je bila pričvršćena za tijelo. Rekao je kako je tada povjerovao  da Majku Terezu „napada onaj Zli“. Predložio joj je da obave egzorcizam, a ona je pristala.

-Kada je čovjek saznao nad kome treba obaviti egzorcizam, zapanjeno me upitao: „Trebam li molitvom istjerati đavola ako je u njoj“? Upravo tako, odgovorio sam. Onda me upitao: „Šta će đavo učiniti meni“? Rekao sam mu da zapovjedi đavolu da ode ako je u njoj. U ime crkve, kao nadbiskup, zapovjedio sam mu da ode i to učini.- prisjeća se Henri D`Souza.

Nakon što je molitva izgovorena, komentarisao je nadbiskup, Majka Tereza je „zaspala kao dijete“. D`Souza je naglasio da egzorcizam Majke Tereze pokazuje da je bila „i svetica i čovjek“, što ovaj slučaj čini još izuzetnijim.

1974. – Majkla Tejlora demoni natjerali da ubije ženu?

Majkl Tejlor je muškarac iz britanskog grada Oset, član lokalnog hrišćanskog društva, čije bi se ponašanje 1974. godine moglo povezati s demonskom opsjednutošću. Počelo je s nasilnim i čudnim ponašanjem prema voditeljici hršćanskog društva, Mari Robinson, koju je verbalno napadao i proklinjao je. Priznao je da unutar sebe osjeća zlo, a ponašanje mu se postepeno pogoršavalo pa ga je lokalni vikar odlučio, uz pomoć drugih sveštenika, pokušati izliječiti pomoću egzorcizma.

U cjelonoćnom obredu skupina sveštenika je iz Majkla Tejlora istjerala barem četrdeset demona, uključujući životinjsku sodomiju, incest, bogohuljenje i raskalašenost. Iscrpljeni obredom, u 6 ujutro dopustili su Tejloru da pođe kući no upozorili su kako su u njemu prisutna još barem tri demona – ludilo, ubojstvo i nasilje.

Na žalost, čini se da su imali pravo jer upravo je tog jutra Tejlor brutalno ubio svoju ženu Kristin i golim rukama zadavio njenu pudlicu. Policija ga je kasnije toga dana pronašla na cesti golog i prekrivenog krvlju. Na sudu je proglašen krivim i klinički ludim.

Nesretnu Anelisu su demoni mučili do smrti

Nesretnu Anelisu su demoni mučili do smrti

1976. – Fatalni egzorcizam Anelise Mičel

Anelisa Mičel bila je njemačka djevojka rođena 1952. godine. Odgojena je u katoličkoj porodici i tvrdila je da je opsjednuta demonima. Sa 16 godina kroz halucinacije i epileptičke napade primijetila je prve znakove opsjednutosti. Nakon godina pokušaja konvencionalnog liječenja bez rezultata, lokalni biskup izdao je dozvolu za egzorcizam.

1976. godine egzorcizam nad Anelisom Mičel trajao je mjesecima. Na žalost, trud sveštenika bio je uzaludan jer je Anelisa umrla sa samo 23 godine. Uzrok smrti bila je pothranjenost jer je tokom opsjednutosti Anelise, slušajući demonske naredbe, odbijala hranu i piće, a pila je vlastiti urin i jela ugljen i pauke s poda. Dva filma, Egzorcizam Emily Rose i Requiem inspirisana su njenom pričom.

(D. Karga/aura.ba)