Stranice historije koje je ispisao najbolji čovjekov prijatelj: Pas otkrio ubicu svog gospodara

U historiji paranormalnih pojava ima nekoliko stranica koje su ispisali… psi. Evo nekoliko zanimljivih svjedočenja kakvim su sve čudima zadužili čovjeka. Donosimo vam i priču iz Sanskog Mosta o prijateljstvu advokata Adila Draganovića i njegovog tornjaka Bilova, najdobroćudnijeg psa na zemaljskoj kugli

U dvorištu starog zamka u okolini Fentenbloa, južno od francuske prijestonice, postoji kamena ploča na kojoj je prikazana scena klinča između hrta i čovjeka. To je nadgrobni spomenik psu Herkulesu, čija neobična priča do nas stiže preko starinskih hronika.

Ljubomora

Tokom četrnaestog vijeka, na dvoru kralja Karla Petog Valoa, živjela su dva mlada viteza: Obri de Mondidie i Andre Mašer. Vjerovalo se da su nerazdvojni prijatelji. Ali de Mondidie je talentom, ljepotom, hrabrošću, veselom naravi i čašću prevazilazio prijatelja. Zbog svega toga je postao ljubimac monarha, izazivajući time ljutu zavist kod Andrea Mašera, koju je on brižljivo sakrivao. Na kraju je ljubomora toliko ovladala Mašerom, da je riješio da ubije svog prijatelja.

Pogodna prilika se ukazala kad su jednom, na Andrejev prijedlog obojica otišli u lov, u šumu nedaleko od Pariza. Kad je Obri sjahao s konja kako bi krenuo za tragom jelena, Mašer ga je probio mačem. A kad se uvjerio da je De Mondidie mrtav, ubica je tijelo pokrio granama, skočio na konja i vratio se u Pariz.

Mašer je bio ubijeđen da niko neće saznati o njegovom zločinu, jer nikome nije rekao da ide u lov. Ali ubica nije znao da je Mondidie imao veoma pametnog psa – hrta po imenu Herkules. Tog fatalnog dana, Obri je namjeravao da posjeti svoju vjerenicu u Fontenblou i rano ujutro joj je poslao Herkulesa sa pisamcetom, da je o tome obavijesti. Pas je dobro poznavao put od Pariza do djevojčine kuće u Fontenblou, i pošto je izvršio gospodarev zadatak, ostao je kod nje da ga čeka.

Ali vrijeme je prolazilo, a gospodar nikako nije dolazio. Na kraju, izmučeni Herkules je pobjegao iz Fontenbloa. Ubrzo zatim, pas je u šumi otkrio tijelo svog gospodara. Pravo od mrtvog viteza, otišao je njegovom vjernom prijatelju De Narsaku, zubima ga uhvatio za odijelo i počeo da ga vuče. Pošto je dobro znao Herkulesove sposobnosti, de Narsak je sa dvojicom naoružanih sluga pošao u šumu. Tamo su našli tijelo Obrija de Mondidijea, a poslije sahrane Herkules je izabrao De Narsaka za svog novog gospodara.

Obračun

Treba spomenuti da na De Mondidijeov pogreb psa nisu pustili. A jedva mjesec dana kasnije, kad se De Narsak, u pratnji Herkulesa, šetao Parizom, sreo je Andrea Mašera. Herkules se istog trenutka bacio na zločinca i pokušao da ga zgrabi za gušu. De Narsak je jedva otrgao razjarenog psa, a kasnije je taj slučaj ispričao prijateljima. Pojavila se sumnja da je upravo Mašer bio ubica, pogotovo što se pas ranije ponašao veoma druželjubivo prema svim vitezovima, a najviše prema prijateljima svoga gospodara.

Ove glasine su ubrzo stigle i do kralja, koji je obožavao mladog De Mondidijea. Monarh je odlučio da lično istraži ovaj sumnjivi slučaj. Zapovijedio je da se pred dvorcem postroje svi vitezovi njegove lične garde, njih dvije stotine. Poslije toga je u dvorište pustio psa. I Herkules se ponovo, bez oklijevanja, bacio na Mašera.

Tada kralj riješi da organizuje takozvani Božiji sud, rasprostranjen način utvrđivanja istine u srednjem vijeku – dvobojem: vjerovalo se da će Bog stati na stranu pravednika, čak i ako je slabiji i neiskusan protivnik. U ovom slučaju, u dvoboj je trebalo da uđu Mašer i Herkules. Pri tom je vitezu bilo dozvoljeno da se brani štitom i štapom.

Samo što je kralj dao znak De Narsaku da pusti Herkulesa sa povoca, pas se kao strijela bacio na Mašera. I prije nego što je ubica uspio da podigne štit, skočio je na njega i oborio ga na zemlju. Koliko god se vitez trudio da se otrgne od psa, ništa mu nije uspijevalo; pas je bio sve bliži njegovom vratu. Na kraju, očajan, Mašer je zakrkljao:

– Da, ja sam ubio Obrija, sklonite pseto. Sve ću da ispričam.

Priznao je zločin i bio je osuđen. A kad je vjerni Herkules uginuo, podigli su mu spomenik u dvorištu zamka u blizini Fontenbloa.

Vratio gazdu sa kućnog praga, jer je predosjetio nesreću

Psi na nekakav neobjašnjiv način saznaju kada će se dogoditi nešto važno u bliskoj budućnosti. Ovo je priča o čovjeku koji je imao setera Džoja

Svakog vikenda, čovjek i pas su odlazili u prirodu, gdje je pas trčao do mile volje. Životinja je s nestrpljenjem čekala dane odmora. l čim bi u petak gazda počinjao da sprema dobro poznatu torbu sa hranom, pas bi sjeo kraj vrata, da ga ne zaborave.

Ali, jednog petka seter je počeo da se ponaša neuobičajeno. Ne samo da nije sjedio pored vrata, naprotiv, sakrio se pod krevet. Koliko god ga ubjeđivao gazda, Džoj nizašta na svijetu nije htio da izađe iz skloništa. Tada se gazda napravio kao da polazi sam: uzeo je torbu i krenuo prema vratima. U tom trenutku pas je izletio ispod kreveta, uhvatio ga zubima za nogavicu i zavijajući počeo da ga vuče natrag.

Čovjek je odustao od izleta. Kakvo je bilo njegovo iznenađenje i priznanje Džoju kad je saznao da je autobus kojim su inače putovali doživio nesreću i da je bilo mnogo ranjenih.

Sanski advokat Adil Draganović: Tornjak Bilov je savršeni domaćin i član moje familije

Na naše pitanje da li bi ga prodao advokat Adil Draganović odgovara kao iz topa:

– Nema tih para za koje bih dao Bilova! Kada doživite privrženost i ljubav koju pas kakav je moj Bilov pokaže svom gospodaru, onda su sve druge vrijednosti manje bitne. Zato moj Bilov nema cijene

Sanskog advokata Adila Draganovića posjetili smo tokom majskih praznika ne znajući da te subote njegov pas tornjak Bilov puni godinu dana. U Draganovićevom vrtu sa stablima jabuka, oraha, šljiva i trešanja zatekli smo čovjeka i psa – ispostavit će se, dva nerazdvojna prijatelja.

– Meni je Bilov odmor od stresnog posla. Kada nakon sudskih parnica prođem kroz dvorišnu kapiju čim ugledam Bilova koji potrči prema meni, sa mene spadne sav teret – kaže advokat.

Domaćin i gazda

Draganović je Bilova dobio na poklon od Mujage Selmana iz Sanice kod Ključa, najpoznatijeg uzgajivača bosanskih tornjaka. Mujaga je u jesen 2006. godine sa tornjakom Bilovom osvojio svjetsko priznanje u poljskom gradu Poznanu.

– Nakon povratka iz Poljske Mujaga, moj dobar prijatelj i studentski kolega, obećao mi je pokloniti prvo štene od svjetskog prvaka Bilova. Ispunio  je obećanje prije godinu dana – u gepeku automobila dotjerao mi je psića. Preuzeo sam ga na jednom parkingu, jer je Mujaga žurio – prisjetio se sanski advokat prvog susreta sa Bilovom juniorom.

Danas je oko 40 kilograma teški Bilov, prepoznatljive oštre i duge bijele dlake, veselih pokreta i dobre ćudi, domaćin kuće Draganovića “zadužen” za dvorište, vrt i parcelu koja vodi do rijeke.

– Oduševljeni smo Bilovom, njegovim raspoloženjem, inteligencijom, korektnim odnosom. Izuzetno brzo uči, još kao štene naučio je, naprimjer, da ne prelazi kućni prag i toga se drži do danas. Njegovo je dvorište i vrt. Preko dana  supruga i ja smo na poslu, kćerke nisu sa nama i Bilov je savršeni gospodar. Od njega nikoga ne boli glava. On čuva kuću bez glasa, ne laje, ne ometa komšiluk bez prijeke potrebe. Jednom riječju – savršen pas – priča Draganović.

Dio porodice

Bilova i sanskog advokata Draganovića Sanjani mogu sresti ranim jutrom u šetnji dugoj oko pet kilometara. Djeca u Hamzibegovoj ulici navikla su se na Bilova, a Bilov na njih. Prelijepi dobroćudni tornjak čim ugleda djecu podigne kosmati rep, priđe im umiljato i čak legne pred njih, željan igre.

Advokat Adil Draganović sasvim ozbiljno kaže da je Bilov dio njegove porodice. Za godinu dana ovaj, u osnovi planinski ovčarski pas, idealno se uklopio u urbani život. Svojom skromnošću, prirodnošću i odusustvom agresije oduševio je Draganoviće. Na naše pitanje da li bi ga prodao advokat Adil Draganović odgovara kao iz topa:

– Nema tih para za koje bih dao Bilova! Morate me razumjeti, kada doživite privrženost i ljubav koju pas kakav je moj Bilov pokaže svom gospodaru, onda su sve druge vrijednosti manje bitne. Zato moj Bilov nema cijene.

(Midhat DEDIĆ/aura.ba)