Stranice historije koje je ispisao najbolji čovjekov prijatelj: Kuja Berta otkrila švercere mravima pokrivenim kokainovom pastom

Teško je povjerovati, ali ispada da je kuja unaprijed znala da će bijeli minibus tog dana iz Grčke u Njemačku prevoziti narkotike! Ovaj slučaj je ušao u sve udžbenike za carinike u cijeloj Evropi

Neobičnu i veoma čudnu sposobnost predviđanja demonstrirala je kuja Berta. Ona je godinama pomagala carinicima u otkrivanju narkotika u automobilima na austrijsko – mađarskoj granici. Kad je ostarila, poslali su je na odmor i ona bi po cio dan ležala na terasi carine, posmatrajući kolonu automobila.

Jednog jutra Berta je neočekivano napustila svoje udobno mjesto i istrčala na mjesto za carinski pregled. Carinici su odmah primijetili neobično ponašanje kuje. Ona je ne prilazeći pretjerano blizu, pažljivo razgledala svaki automobil. Tako su prošla četiri sata, a pas je odbijao čak i hranu koju su mu donosili.

Kad se pred podne zaustavio bijeli minibus, kuja se bacila na njega i počela silno da laje. Minibus je putovao u Njemačku iz grčke luke Solun i vozio je prozračne plastične kontejnere sa gigantskim argentinskim termitima. Dokumenta su bila uredna: insekti su iz Perua išli u nekakav biološki institut u Minhenu i tokom cijelog puta nigdje nisu izazvali nikakvu sumnju.

Ali Berta, koju su pustili u minibus, nastavljala je da laje na kontejnere s termitima. Tada su carinici odlučili da pregledaju mrave: otvorili su jedan od kontejnera i izvadili nekoliko ogromnih insekata. Pokazalo se da su tijela od tri centimetra bila pokrivena debelim slojem kokainove paste koja je izgledala kao prirodan sluzav pokrivač.

Teško je povjerovati, ali ispada da je pas unaprijed znao da će bijeli minibus tog dana prevoziti narkotike! Ovaj slučaj je ušao u sve udžbenike za carinike u cijeloj Evropi.

Povezani članci: Stranice historije koje je ispisao najbolji čovjekov prijatelj: Pas otkrio ubicu svog gospodara