Što više gledate TV, mozak vam je manji

Ljudi koji su u srednjim godinama previše gledali TV doživjeli su veći pad kognitivnih sposobnosti u starijim godinama.

Televizor naš svagdašnji, centralno mjesto svakog doma ne samo da nije dobra stvar, nego je što ste stariji sve gora po vas. Naime, istraživači sa Sveučilišta Alabama u Birminghamu i Sveučilišta Columbia u New Yorku, istražili su navike gledanja televizije u grupi dobrovoljaca starosti između 50 i 80 godina. Otkrili su kako pretjerano sjedenje pred ekranom tijekom srednjih godina može dovesti do kognitivnog pada i smanjenja veličine mozga kasnije u životu, piše Live Science.

Oni koji su pretjerano gledali TV u srednjim godinama imali su pad kognitivne funkcije do 70-ih godina za 6,9 posto i 0,5 posto manje sive mase u mozgu u usporedbi s onima koji su manje gledali televiziju. Siva masa je dio našeg mozga u kojem je smješteno više od 75 milijardi neurona, što bi bilo otprilike 3/4 ukupnog broja neurona u mozgu. Skoro sve naše fizičke i intelektualne sposobnosti ovise o sivoj masi.

“Uključivanje zdravijih navika u svakodnevicu, naročito u srednjim godinama i ograničavanje vremena provedenog ispred ekrana su važni za zdravlje mozga kasnije tijekom života”, rekli su istraživači i dodali:

“Kognitivne sposobnosti uključuju pamćenje, razmišljanje, rasuđivanje, komuniciranje i rješavanje problema, a s povećanjem očekivanog trajanja života dolazi i do povećanja kognitivnih oštećenja i demencije”.

U svijetu se godišnje dijagnosticira više od sedam milijuna novih slučajeva demencije, a do 2050. ta brojka bi se mogla povećati a za više od 200 posto. Iako ne postoji lijek za demenciju, nedavno istraživanje pokazalo je da se skoro 40 posto dijagnoza u svijetu može spriječiti ili bar odložiti zdravijim načinom života.