Što smo stariji – supa nam je sve potrebnija!

Zahvaljujući supi, mijenja se i količina želudačnog soka, kao i sastav žuči – u našu korist. Supe su jednostavno neophodne onima koji brinu o zdravlju. Naime, pri kuhanju povrća, mesa i drugih namirnica – u jelu ostaje velika količina korisnih elektrolita, što ne važi za dinstanu ili pečenu hranu.

 

 

Donedavno naši preci nisu ni razmišljali o tome da li da započnu ručak bez prvog jela – guste jake supe ili čorbe. To je bilo obavezno! Domaćice su kuhale supu svakog dana, a prvo jelo bilo je, po svoj prilici, i najkaloričnije.

Ali danas se ishrana umnogome promijenila – rijetko ko svakodnevno jede supu za ručak. Snalazimo se sa sendvičima, tanjirima salate… ili sa po dva-tri komada sezonskog voća. Dakle, je li baš svima neophodna supa za ručak? I – ako redovno „izbjegavamo“ supu za ručak, kako se to odražava na naše zdravlje?

Vegetarijanske ili mesne!?

Dijetolozi poručuju da supe odlično griju, poboljšavaju varenje, obezbjeđuju organizmu potrebnu količinu elektrolita… Što smo stariji – supa nam je sve potrebnija. S godinama se mijenja aktivnost fermenata koji učestvuju u procesu varenja mlijeka, ali zahvaljujući supi, mijenja se i količina želudačnog soka, kao i sastav žuči – u našu korist. Supe su jednostavno neophodne onima koji brinu o zdravlju. Naime, pri kuhanju povrća, mesa i drugih namirnica – u jelu ostaje velika količina korisnih elektrolita, što ne važi za dinstanu ili pečenu hranu.

A ako osoba ima problema s oboljenjima organa za varenje, ili pak s lučenjem žuči – od kakvog je značaja za nju supa?

Supe su u tom slučaju jednostavno obavezne! Ako bolujete od gastroduodenitisa, ili vam je upaljena sluzokoža organa za varenje – supa može biti pravi lijek. Ukoliko vam je bolestan gastrointestinalni trakt, savjetuje se da pravite supe od blendiranog povrća – guste krem supe. One oblažu unutrašnjost želuca i ublažvaju upalne procese; sadrže mnogo vitamina i mikroelemenata potrebnih organizmu. U slučaju slabe kiselosti želudačnog soka, supe podstiču sekreciju žlijezda koje oblažu sluzokožu želuca i jačaju lučenje soka. Ali ako imate čir, onda nemojte jesti mesne bujone – jer podstiču lučenje hlorovodonične kiseline.

Koje su supe zdravije – vegetarijanske ili mesne?

Vegetarijanske supe – ili boršč (čorba od cvekle) – zdravije su, jer se mnogo lakše vare od onih mesnih. Zato gotovo da i nema kontraindikacija za supe od povrća – mogu ih jesti svi, i to u bilo kom uzrastu. S druge strane, sa supama pripremljenim od mesa trebalo bi biti veoma oprezan. Prvo, treba uzeti u obzir neka osnovna oboljenja u slučaju kojih se ne smiju jesti mesni bujoni.

Drugo, imajte na umu da se supe napravljene od mesa ili gljiva sporije i teže vare. Bolje je ako je mesni bujon pripremljen s drugom vodom (voda u kojoj se prvo kuhalo meso prosipa se i sipa se nova, te se nastavlja s kuhanjem). Ili se posebno kuha bujon od povrća, a posebno meso, da bi se kasnije obje supe spojile u jednu.

Zlatna sredina

Šta stručnjaci kažu o poznatim bujonima od kostiju (pilećim ili goveđim), što se ranije aktivno preporučivalo rekonvalescentima?

Takve supe imaju mnogo korisnih sastojaka, smatraju se odličnim sredstvom za oporavak organizma poslije preležanog gripa i drugih oboljenja. Ali pileću supu, riblju čorbu ili krem supu od gljiva ne treba da jedu osobe koje pate od poremećaja metabolizma, gihta ili kamena u mokraćnoj bešici. U slučaju ovih oboljenja najbolje je jesti vegetarijanske supe. Takođe, supe od kostiju rogate stoke (govedina) uopšte se ne preporučuju  – one su štetne za organizam jer sadrže mnogo ekstrakta koji iritiraju sluzokožu želuca i stimulišu lučenje želudačnog soka.

 O mliječnim supama?

Mliječne supe su korisne i ukusno jelo, ali s godinama se kod čovjeka smanjuje količina fermenata potrebnih za razgradnju mliječnog šećera. To treba imati na umu kad je riječ o ovim supama. Naravno, sve je individualno – ako vama mliječne supe ne izazivaju tegobe, zašto ih ne biste uvrstili u jelovnik?! Najbolje je da vam izbor bude supa s heljdom. Naime, po sadržaju korisnih materija, heljda je kraljica među žitaricama.

Je li obavezna supa za ručak?

Nema pravila koje bi jednako važilo za sve. I od supe, kao i od svakog drugog jela, može biti i koristi i štete. Svako traži zlatnu sredinu. Je li obavezno pojesti tanjir supe baš za ručak? To svakako može biti i odlična večera. Samo pazite da je ne jedete pred samo spavanje. A to što su supe postale uobičajen dio za ručak povezano je s tradicijom, a ne s fiziološkim potrebama organizma.