Stižu nam još toplije godine: Gorjet ćemo kao u paklu!

Mala je vjerovatnoća da će biti hladnijih perioda, pokazuje najnovije istraživanje.
Prema najnovijem istraživanju, slijedećih nekoliko godina bi mogle da budu “nesvakidašnje tople”. Istraživači su razvili matematički model koji predviđa koliko će prosječna globalna temparatura površinskog vazduha varirati tokom slijedećih nekoliko godina.

Rezultati pokazuju da u periodu od 2018. do 2022. godine možemo doživjeti porast ekstremnih temperatura. Istraživanje je objavljeno u časopisu Prirodne komunikacije. Zagrijavanje uzrokovano oslobađanjem gasova poput ugljen-dioksida se ne povećava potpuno stabilnom brzinom.

Na početku 21. vijeka, naučnici su istakli da postoji pauza u zagrijavanju. Ali nekoliko analiza je pokazalo da je pet najtoplijih godina uslijedilo nakon 2010. godine. Ovo variranje iz godine u godinu ne utiče na dugotrajni trend povećanja temperatura.

Sada, novi metod predviđanja globalnih temperatura ukazuje da će narednih nekoliko godina biti toplije nego što se očekivalo.

Umesto da koriste uobičajene tehnike za simuliranje klime, Florijan Sevelek, iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja u Brestu, i Sibren S Drifout, sa Univerziteta u Sautemptonu, osmislili su statistički metod za pretragu kroz simulacije klimatskih uslova u 20. i 21. vijeku i tražili situacije slične današnjim.

Tim je zatim koristio ove klimatske “analogije” kako bi predvidio mogućnosti koje donosi budućnost. Konkretno, visoke temperature koje se predviđene u narednih nekoliko godina uslijediće zbog male vjerovatnoće nastupanja izuzetno hladnih perioda.

Kada je algoritam “naučen” (proces traje nekoliko minuta), predviđanja se prave za nekoliko stotinki na laptopu. U poređenju s tim, superkompjuterima je potrebno nekoliko nedjelja kada koriste tradicionalne metode simulacije klime.

Gabi Hegerl, profesorka nauke o klimatskom sistemu na Univerzitetu u Edinburgu, koja je nije učestvovala u istraživanju, kaže: “Autori su pokušali da predvide da li će varijabilnost klime planetu učiniti toplijom ili hladnijom u slijedećih nekoliko godina, bez obzira na opšti trend zagrijavanja. Oni su precizno koristili podatke od prethodnih godina kako bi izračunali vjerovatnoće za naredni period.”

“Podaci pokazuju da je velika vjerovatnoća da ćemo narednih godina imati veće temperature nego što smo očekivali.”

“Ali njihov metod je čisto statistički, stoga je bitno vidjeti šta klimatski modeli predviđaju na osnovu svega što znamo o atmosferi i okeanima. Ta istraživanja su skuplja, ali koriste i više podataka.”

“Ova predviđanja nisu dovoljno jaka da predvide regionalne trendove poput vrelog ljeta koje nas je zadesilo ove godine, ali mogu da predvide kolika je vjerovatnoća da ćemo imati toplu godinu u globalu.”

Zasad ovaj metod ostaje u domenu globalnog godišnjeg prosjeka, ali naučnici bi voljeli da ga prilagode tako da mogu da izvedu regionalna predviđanja i da pored temperature ubace i paremetre poput kiše i suše. (BBC News)