Stiže vrijeme komaraca, a ove biljke će ih istjerati iz vašeg doma

Davno je poznato da postoje biljke koje ‘tjeraju’ insekte, pa vam od srca preporučujemo da, umjesto skupih a i štetnih insekticida posadite neku od ovih lijepih, dekorativnih biljčica i otarasite se komaraca ali i paukova i drugih insekata koji nam spopadaju domove tokom ljetnje sezone.

Bosiljak je u našem narodu najpoznatija biljka koja odbija komarce. Koristan je i kao začin, a njegov miris ne vole ni muhe. Izuzetno lako uspuheva u saksijama pa ih treba rasporediti ispred prozora, pored vrata i na balkon. Međutim, postoji nekoliko vrsta bosiljka, a najbolje je uzeti običan, jer je najefikasniji.

Ruzmarin je takođe biljka koja odbija komarce, a ne zahtjeva mnogo održavanja. Ruzmarin je komarcima “nepodnošljiv”, naročito kada cvjeta, a ulje koje se nalazi u grančicama ove biljke ublažava i svrab ako su vas bocnuli.

Lavanda se može iskoristiti na mnogo načina i zaslužuje da nađe mjesto u dvorištu ili na balkonu. Miris lavande odbija napasnike, a kada se osuši i stavi u platnene vrećice, a tjera i moljce.

Matičnjak rastjeruje razne bube, pa ga treba posaditi blizu ulaznih vrata. Problem je ukoliko su vrata na sjevernoj strani, jer matičnjak voli sunce ili poluosunčane dijelove, a ujedno mu je potrebna vlažna zemlja sa dobrom drenažom. Takođe, kada se primi, matičnjak brzo buja. Zbog toga, najbolje ga je saditi u saksijama i pomijerati na željeno mjesto. Nemojte ga držati u kući, već napolju ili na balkonu.

I na kraju, kraljica u borbi protiv komaraca, paukova, muha – njeno veličanstvo nana!

Pauci, poput većine drugih insekata, ne podnose miris nane. Ova biljka ima jak aromatičan miris koji odgovara ljudima, ali je nepodnošljiv paucima i raznim bubama.
Nana u malim saksijama i strateško postavljenje u ćoškove u kojima inače pronalazite paukove zauvijek će ih istjerati iz vašeg doma. Takođe, poslije usisavanja i čišćenja možete da poprskate prostorije u kući osvježivačem vazduha s mirisom nane. Ili pak da sami napravite potpuno prirodan proizvod za uklanjanje pauka:

Potrebno je: šoljica i po vode, pola šoljice alkoholnog sirćeta, 20 kapi eteričnog ulja mente (nane). Stavite smjesu u bocu s raspršivačem, dobro protresite. Poprskajte mjesta iza ormara, sudopere, ćoškove u kupatilu, sva mjesta na kojima se pojavljuju pauci.
Ponavljajte postupak jednom do dva puta sedmično, i ove napasti vam više neće biti cimeri.

error: Content is protected !!