Stiže toplotni val: POŠTUJTE PRAVILO “4 O” I SAČUVAJTE ORGANIZAM

Meteorolozi najavljuju tokom narednih nekoliko dana izrazito toplo vrijeme.

Očekivane vrijednosti temperatura zraka dostizat će i 39 stepeni Celzijusa, što je približno rekordnim vrijednostima za ovaj mjesec. Evo nekoliko savjeta Bakira Krajinovića, meteorologa Federalnog hidrometeorološkog zavoda:

“Ono na šta građani trebaju obratiti pažnju su vrlo visoke temperature u narednim danima i vrlo visok UV indeks, pa su kolege za sineoptiku i izdale narandžasto upozorenje koje se odnosi na period od 21. do 25. juna od 12 do 17 sati.

Savjetovao bih sve, a posebno hronične bolesnike da u narednim danima ne izlaze vani od 10 do 17 sati bez prijeke potrebe i da redovno uzimaju propisanu terapiju. Onima koji rade na građevini preporuka da uzimaju dovoljno tečnosti, kao i svi ostali, najbolje obične vode. Koliko je nekome potrebno tečnosti organizam će sam odrediti.

Što se tiče hrane, lagana sezonska hrana puna voća i povrća. Lagane supe i čorbe, svježe salate od povrća i voća, piletina i riba. Za one koji tokom dana moraju izaći savjetujem da nose slojevitu odjeću od prirodnih materijala (pamuk, lan), da glavu zaštite kačketom ili šeširom, oči sunčanim naočalama, obavezno ponesu flašu vode i izložene dijelove tijela, poput lica i ruku, namažu zaštitnom kremom sa odgovarajućim faktorom protiv UV zračenja – naglasio je Krajinović.

Za vrijeme velikih vrućina izbjegavajte alkoholna pića i preveliki unos kofeina i šećera. Hranu jedite u manjim obrocima i češće. Tuširajte se ili kupajte prohladnom vodom

Posebnu pažnju treba obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao što su meso, jaja, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Osim pravilnog čuvanja hrane, termičke obrade i temeljitog pranja voća i povrća, trovanje hranom spriječit ćemo čestim pranjem ruku te pravilnom higijenom vašeg suđa i pribora za rad sa hranom, naročito daske za rezanje mesa.
Većina mikroorganizama u hrani se brzo razmnožava na temperaturama između 5 i 60 stepeni celzijusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od 5 stepeni.

Potrebno je povesti računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O” (operi, ohladi, obradi, odvoji). Primjenom pravila “četiri O” uveliko se može smanjiti rizik po zdravlje, te bi ovo pravilo trebali usvojiti i praktično primjenjivati.

Pravilo “četiri O” podrazumjeva “operi” sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju, kao i ruke i pribor za jelo i pripremu, “ohladi” namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotovu hranu treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5 stepena celzijusa, termički “obradi” namirnice poput mesa, mesa peradi i sličnih proizvoda, jer na temperaturama višim od 60 stepeni uništavate većinu bakterija, te “odvoji” namirnice različitog higijenskog statusa (svježe meso od gotovog jela ili svježeg povrća), savjetuju iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.