Stiže jesen, donoseći tupo sijevanje u zglobovima: Masaža hrenom i čaj od kukuruzne svile – prijeki lijek za reumu!

Bolesti zglobova mogu biti upalne, degenerativne, reumatske, a javljaju se i u sastavu drugih bolesti poput psorijaze. Preporučujemo niz izvrsnih ljekovitih pripravaka kod ove vrste oboljenja

Zglobovi i kičma tokom ljudskog života pod stalnim su opterećenjem i često su pogođeni različitim ozljedama i bolestima. Svima koji žele očuvati svoje zglobove i kičmu savjetujemo pravilno držanje tijela, izbjegavanje visokih potpetica, pravilan ležaj i ishranu koja obiluje kalcijem i drugim mineralima.

Ukoliko već bolujete od neke bolesti zglobova, koje su nerijetko nasljedne i ne mogu se izbjeći, potrebno je u dogovoru s liječnikom provoditi vježbe koje će spriječiti napredovanje bolesti i olakšati vam svakodnevne aktivnosti.

Kod pojave reumatizma hrana neka bude pretežno biljna (naročito kod reume zglobova), ograničite unošenje soli, suzdržite se od konzumiranja alkohola i kafe, budite toplo odjeveni za hladnije dane. Izbjegavajte svako nepravilno opterećivanje zglobova. Što više se krećite na svježem zraku. Često su bolovi u zglobovima posljedica posla i nepravilnog držanja.

Hladni i vlažni dani pogoduju reumatskim bolovima. Pojavljuju se i pri hodanju, i pri napornom radu, čak i za vrijeme odmora i ujutru čim se ustane. Uzroci mogu biti brojni, a najčešće su to upale, dugo sjedenje, ili ležanje, trošna hrskavica zglobova, genetsko naslijeđe, i gojaznost.

Prvi korak da očuvate zdravlje kostiju je uravnotežena ishrana. Oni koji su skloni reumatičnim tegobama treba da izbjegavaju žito, kukuruz, mlijeko i mlječne proizvode, meso, ribu, rafinisani šećer, životinjske masti, industrijski prerađenu hranu, krompir, plavi paradajz, papriku, biber, alkohol, kafu i kakao.

Meso sadrži najveću količinu purina, toksičnih i azotnih materija koje stvaraju velike količine mokraćne kiseline koju bubrezi ne stignu da izbace i koja ide u zglobove.

Šta jesti

Hrana koja pomaže je bijeli luk, kapsule ribljeg ulja, biljna vlakna, namirnice koje tope prekomjerne kilograme, ulja bogata vitaminom E (od soje, klica žita, masline i lana).

Kod hroničnog reumatizma pomaže blago domaće bijelo vino, ali ne i crno, jer uzrokuje gubitak minerala i kalcijuma.

Pivski kvasac bogat  je vitaminom B, dok su orasi, bademi i suhi grah krcati magnezijumom.

Terapija biljem

 Biljka aloja (Aloe vera L.) je odlična u liječenju i prevenciji reumatskih tegoba. Posebno je djelotvoran njen sok: Odsijecite donje listove, isjeckajte na kockice, ogulite kožu, stavite u malo vode, pa ujutru pijte po 4 kašičice

Medunika, ili plućnjak (Pulmonaria officinalis L.) stišava bolove i zapaljenske procese, a uz to je i diuretična i oslobađa organizam toksina.

Rastavić (Equisetum arvense L.) ima remineralizirajuće djejstvo, bogat je posebno silicijumom (popravlja gipkost i elastičnosti zglobova).

Kopriva (Urtica dioica L.) je puna minerala, a može da se pije i njen sok. Da bi se eliminisala mokraćna kiselina kod onih koji jedu meso, preporučuje se da se pije sok od breze, posebno na prelazu godišnjih doba.

Ruzmarin i zeleni čaj su dobri čistači organizma, a pomažu i uništavanju slobodnih radikala.

Preporučuje se i redovno kretanje, jer sprječava gojenje, srce se navikava na napor i povećava se kapacitet disanja.

Dobro je kupanje u morskoj vodi zbog bogatstva oligoelementima koji prodiru u organizam i doprinose elastičnosti zglobova.

RECEPTI

Mješavina peršun, vrba, kopriva…

POTREBNO JE: 30 g bijele vrbe, 30 g korijena peršuna, 30 g lista koprive i 10 g pupoljaka breze.

Uzmite 1 kašiku ove mješavine i kuhajte u 200 ml vode, u poklopljenoj osudi, Ostavite da odstoji 10 minuta, procijedite i pijte što toplije.

Kod upale zglobova

POTREBNO JE: 30 g korijena artičoke i 1 l vode.

Potopite artičoku i zagrijte vodu do ključanja, pa odmah sklonite sa vatre i ostavite 1 sat. Pijte po nekoliko kašika prije jela, 3 puta dnevno. Ova količina je dovoljna za dvije nedjelje.

Kod bolova u zglobu

U litarsku flašu stavite po 5 kašika isitnjenog cvijeta divljeg kestena (Aesculus hippocastanum L.) i cvijeta plavog jorgovana (Syringa vulgaris L.), nalijte ljutom komovicom, zatvorite i ostavite da odstoji 20 dana na toplom, uz češće mućkanje, pa procijedite i mažite oboljele zglobove 3 puta dnevno po 10 – 15 minuta sve dok ne osjetite peckanje, a onda operite mlakom vodom, istrljajte vinskim sirćetom, pa zavijte suhom vunenom tkaninom. Terapija traje 10 dana.

Za jače kosti

U 2 l komovice stavite 600 g suhih i isitnjenih plodova šipurka (Rosa canina L.) sa sjemenkama i 170 g žutog šećera, ostavite da odstoji 15 dana, potom procijedite, dodajte malo vode, pa pijte prije spavanja po 1 čašicu.

ČAJEVI ZA SVE OBLIKE REUMATIZMA

KUKURUZNA SVILA: Samo je poparimo i uopće ne zaslađujemo; pomaže izlučivanju mokraće.

ZOBENA SLAMA ILI ZRNJE: 10 dkg zobi poparimo s litrom prokuhane vode, pričekamo nekoliko minuta i pijemo dva puta na dan. Zrnje koje ostane stavimo u vrećicu i upotrebljavamo ga kao oblog.

POLJSKA PRESLICA: dodamo joj pelin ili biljku sličnih odlika, jer sama je prejaka.

KORE OD JABUKE: pet kašika osušenih kora neprskanih jabuka poparimo litrom prokuhane vode. Pustimo da odstoji deset minuta. Pijemo četiri šoljice čaja na dan.

KADULJA: 2 kašike biljke poparimo s pola litra prokuhane vode. Pustimo da odstoji 10 minuta, procijedimo i pijemo 3 šoljice čaja na dan.

ČIČAK: 6 kašika osušenih izrezanih korijena kuhamo 5 minuta u litri vode. Pustimo da odstoji 10 minuta, procijedimo te pijemo tokom dana na šoljice. Svaku šoljicu zasladimo kašičicom meda.

CRNA RIBIZLA: 3 kašike svježih listova ili listova i cvjetova poparimo litrom prokuhane vode. Ostavimo da stoji 5 minuta. Pijemo po 3 šoljice čaja na dan: prvu ujutro natašte, a zadnju naveče prije spavanja, uvijek na gutljaje. Učinak je veći ako dodamo i po kašiku jasenovih listova te listova crne ribizle.

KRUŠKA: 5 kašika mladih listova poparimo litrom prokuhane vode, pustimo da odstoji 10 minuta i tokom dana pijemo na gutljaje.

KUPKE

Od grančica borovnice – kuhaju se polagano, duže vrijeme.

S hrastovom korom; treba je kuhati deset minuta, a zatim pustimo da odstoji petnaest minuta.

Sa smrekinim grančicama (i u mješavini): trebaju kuhati od pet do petnaest minuta.

Sa solju: u deset do petnaest litara vode stavimo do kilogram soli. Kupka treba biti topla.

Sa brezom (za ruke i noge): pet šaka narezane kore kuhamo pet minuta u tri litra vode, pustimo da odstoji pola sata.

Sa oparkom mekinja (kod akutnog reumatizma): kilogram mekinja poparimo s pet litara prokuhane vode i ostavimo da stoji petnaest minuta. Procijedimo te oparak ulijemo u vodu za kupku. Kupka treba trajati deset do petnaest minuta. Nakon nje moramo se odmarati barem pola sata.

Masaža kod reume

Divlji kesten (iscjedak): Oguljene plodove sameljemo ili naribamo te tri sedmice namačemo u rakiji; masiramo prije spavanja, kružnim kretnjama prstima slijeva nadesno, odozdo prema gore. Istovremeno pijemo čajeve: zohvin, brezin, lipin te čaj od poljske preslice.

Hren: nariban i namočen u rakiji

Maslinovo ulje. Tokom četiri nedjelje svakodnevno izmasirati oboljele zglobove ovim uljem. Nakon ovog vremena nastaviti s masažom, ali samo tri puta nedjeljno.

Kamilica (ulje), majčina dušica (ulje), pljuskavica (ulje), švedske kapi, rutvica (tinktura), divizma (ulje, tinktura)

(aura.ba)

Komentari

komentara