STIGLA IH SUPERMENOVA KLETVA: Nastradali jer su glumili nepobjedivog Čovjeka od čelika?

  Sve je u Kristoferovoj glumačkoj karijeri bilo sjajno, a onda se desila tragedija. Glumac koji je dugo godina bio ljubitelj jahanja konja, 27. maja 1995. godine doživljava tešku nesreću koja ga je prikovala za kolica. Tokom jednog takmičenja, njegov konj Buck je u zadnjem trenutku odbio da preskoči jednu prepreku. Rivs je pao s konja i dočekao se na glavu. Smrskao je prvi i drugi vratni pršljen i ostao paralizovan do kraja života.

 

Holivud je oduvijek bio sinonim za glamur, filmske zvijezde, umišljene producente, i mjesto gdje dolaze svi oni koji sanjaju da će se jednog dana pojaviti na filmskom platnu.

Međutim, to je svijetla strana medalje. Ovo čarobno mjesto u Los Anđelesu je puno tragedija, tužnih sudbina, propalih glumačkih karijera, ali i proklestava koja se poput oblaka nad njim nadvija.

Jedno od njzloglasnijih holivudskih prokletstava tiče se jednog od najpoznatijih superjunaka svih vremena – Supermena. Navodno, svi oni koji uskoče u čuveni plavo-crveni kostim mogu očekivati strašnu sudbinu. Nisu pošteđeni ni sporedni glumci.

Siromaštvo, samoubistva, ludilo i užasne nesreće snašle su pojedince koji su radili na snimanju filmova o čuvenom superjunaku.

 Supermen milijarder, a njegovi kreatori siromasi

Tvorci Supermena, američki pisac Džeri Sigel i kanadski umjetnik Džo Šuster bili su prve žrtve ovog neobičnog prokletstva. Prava na strip prodali su jednoj od najvećih i najvažnijih srtip izdavačkih kuća u SAD-u i svijetu, i to za iznenađujuće malu svotu novca – 130 dolara. Nedugo nakon što su prodali prava na strip, superheroj sa Kriptonita počeo je zarađivati silne pare za DC.

Međutim, izvorni kreatori, Sigeli Šuster nisu vidjeli ni novčića od zarade koju je Čovjek od čelika donosio svojim novim vlasnicima. Uprkos opetovanim naporima da povrate vlasništvo nad Supermenom ili barem podijele dio profita sa izdavačkom kućom, nikada nisu uspjeli da vrate prava na jednog od najpoznatijih strip junaka svih vremena.

Čovjek od čelika je postao franšiza vrijedna milijardu dolara, a njegovi kreatori su čitavog života živjeli u siromaštvu. Šuster je imao velikih zdravstvenih problema. Zbog lošeg vida bio je primoran da se potpuno povuče iz rada na stripovima, i na kraju je ostao skoro potpuno slijep.

S druge strane, Sigel je postao toliko ogorčen na čitavu situaciju da nije mogao podnijeti medijsku pompu oko Supermena.

  • Muka mi je kada ugledam strip o Supermenu. Volim ga, ali on je za mene postao potpuni stranac – rekao je Sigel 1975. godine.

 Svađe i seks skandali

Maks i Dejv Flejšer bili su sljedeće žrtve navodnog Supermenovog prokletstva. Dvojac je radio na produkciji crtanih filmova o Supermenu za Paramount u periodu između 1941. i 1943. godine. Međutim, došlo je do velike svađe zbog velikog pritiska studija, ali i seks skandala između Dejva i njegove sekretarice Mej Švarc.

Do kraja 1939. godine prestali su pričati jedan s drugim i njihovo partnerstvo je trajno prekinuto. Maks koji je inače kreator legendarne Betty Bop i producent crtanih filmova o Popaju, umro je u velikoj bijedi i siromaštvu. Nakon plodonosne karijere u animaciji, Maks je nakon rada na Supermenu producirao još samo pet projekata.

 Zauvijek Supermen

Amerikanac mađarskog porijekla Kirk Alin bio je prvi čovjek koji je utjelovio slavnog Supermena na velikom platnu. Crveni plašt je nosio u više dijelova serijala o Supermenu, i postao je toliko uspješan u toj ulozi da nakon što je okačio kostim o klin, nije mogao da nađe drugu ulogu niti posao jer su ga svi povezivali samo s Čovjekom od čelika.

Novu ulogu je dobio 1978. godine, i to opet u Supermenu, ali je ovog puta glumio oca Lois Lejn.

  • Jednostavno nisam mogao naći drugi posao – rekao je kratko 1988. godine u intervjuu za Associated Press.

Već tada je patio od Alchajmerove bolesti koja mu je uništila život.

 Ko je ubio Supermena?

Nesreća je snašla i drugog TV Supermena, Džordža Rivsa koji je tu ulogu dobio za film „Supermen i Čovjek-krtica“ iz 1951., a zatim u serijalu „Supermenove avanture“.  Rivs se i prije uloge Supermena mogao pohvaliti bogatom glumačkom karijerom, pojavio se u preko četrdeset filmova, ali uloga superjunaka mu je donijela svjetsku slavu.

Stekao je veliku popularnost, ali baš kao i Kirk Alin, imao je poteškoća da nađe drugi posao. Nekoliko dana pred svoje vjenčanje, 16.juna 1959. godine, pronađen je mrtav u svojoj spavaćoj sobi. Njegova vjerenica je to vrijeme bila u dnevnom boravku sa gostima. Pričali su o vjenčanju kada se iz spavaće sobe na spratu začuo pucanj.

Iako se u početku vjerovalo da je Rivs izvršio samoubistvo, postoji  teorija da je ubijen jer je imao aferu sa ženom svog producenta. Zanimljivo, na oružju iz kojeg je pucao, nisu pronađeni nikakvi otisci prstiju.

 Superheroj u kolicima

Kristofer Riv stekao je svjetsku slavu kada se ogrnuo legendarnim crvenim plaštom i preuzeo ulogu Supermena u istoimenom filmu iz 1978. godine. Reprizirao je svoju ulogu 1980. u Supermenu II i ponovo 1983. i 1987. u Supermenu III i Supermenu IV: Potraga za mirom.

reeve

Sve je u njegovoj glumačkoj karijeri bilo sjajno, a onda se desila tragedija. Kristofer koji je dugo godina bio ljubitelj jahanja konja, 27. maja 1995. godine doživljava tešku nesreću koja ga je prikovala za kolica. Tokom jednog takmičenja, njegov konj Bak je u zadnjem trenutku odbio da preskoči jednu prepreku. Rivs je pao s konja i dočekao se na glavu. Smrskao je prvi i drugi vratni pršljen i ostao paralizovan do kraja života.

Umro je u 52. godini, 10. oktobra 2004. godine od zastoja srca, najvjerovatnije uzrokovan glumčevom katastrofalnom povredom skoro deceniju ranije. Njegova supruga Dejna koja nikada nije zapalila cigaretu, umrla je dvije godine kasnije od raka pluća. Imala je samo 44 godine.

 Tužna sudbina Supermenove djevojke

Margot Kider, najpoznatija po ulozi Supermenove djevojke Lois Lejn doživjela je tešku saobraćajnu nesreću 1983. godine, zbog čega duže vrijeme nije mogla raditi.

Nakon što se fizički oporavila, doživjela je nervni slom 1996. godine. Pronađena je na ulicama Los Anđelesa u teškom stanju – kosa joj je bila raščupana i na nekoliko mjesta iščupana, a falili su joj i neki zubi. Uvjerena da bivši muž želi da je ubije, pokušala je lažirati vlastitu smrt i odlučila da živi na ulici.

Vremenom se oporavila, i prije smrti je rekla da je posljednju manijakalnu epizodu imala 2007. godine. Umrla je 13. maja 2018. godine u 69. godini života. Izvršila je samoubistvo tako što je uzela fatalnu dozu lijekova i alkohola.

Porodični horor Marlona Branda

Legendarni Marlon Brando koji je glumio Jor-Ela, Supermenovog oca, umro je tri mjeseca prije Kristofera Riva, ali ne prije nego što su ga snašle užasne porodične tragedije.

Njegov sin Kristijan proveo je pet godina u zatvoru zbog ubistva momka svoje polusestre Šajen. Mjesec dana nakon smrti svog dečka, Šajen je rodila njihovo dijete, ali je izgubila skrbništvo nakon što joj je dijagnosticirana šizofrenija.

Nesretna djevojka je 1995. godine izvršila samoubistvo. Imala je tek 25. godina, a Brando se nakon ove tragedije nikada nije oporavio.

 Raskinuli zbog Supermena?

Glumica Kejt Bosvort koja je glumila Lois Lejn u filmu „Superman Returns“ iz 2006. godine, raskinula je ljubavnu vezu s Orlandom Blumom nedugo nakon premijere filma.

Iako je snimanje filma proteklo bez problema i nesreća na setu, Bosvort je navodno za raskid veze krivila proklestvo. Česte i naporne promotivne turneje za film postale su prevelik teret za njihovu romasu, tako da je par zbog učestalih svađa i razdvojenosti morao okončati romasnu.

 

  Supermen s ulice pronađen u kanti

Kristofer Denis , jedan od najpoznatijih uličnih zabavljača na Bulevaru slavnih u Holivudu pronađen je mrtav početkom mjeseca. Obučen u kostim Supermena, proveo je čak dvadeset i pet godina pozirajući za fotografije i zabavljajući prolaznike jedne od najužurbanijih ulica u Americi.

Kristofer koji je inače bio beskućnik, neodoljivo je podsjećao na Kristofera Riva, što mu je donijelo veliku popularnost među turistima. Njegovo tijelo je pronađeno kanti koja je služila za prikupljanje odjeće u dobrotvorne svrhe. Uzrok smrti za sada nije poznat, iako se sumnja da je Kristofera izdalo srce u trenutku dok je tražio nešto da obuče.

Život na ulici za njega je bio prilično težak. Prije više od dvadeset godina pretrpio je težak napad pljačkaša koji ga je umalo ubio. Ostao je bez svog prepoznatljvog kostima i postao beskućnik. Međutim, zahvaljujući online kampanji, Kristofer je dobio novi kostim Supermena što mu je pomoglo da opet stane na noge i vrati se na Bulevar slavnih da zabavlja prolaznike i fanove Čovjeka od čelika.

Glumio je i u dokumentarcu „Ispovijesti superheroja“, te je više puta bio gost emisije „Jimmy Kimmel Live!“.   Prokletstvo ili ne, Kristoferov život je okončan u 52. godini života.