STIDLJIVOST – POSLJEDICE I KAKO IH UMANJITI

Piše: prof. Selim Ljuljanović

Neke osobe su stidljive, a neke nisu. U dobrom prijateljskom odnosu, djevojka koja je stidljiva pomoći će stidljivoj prijateljici. Pomoći će joj da se u društvu lakše upozna sa novim osobama, a ako se zbuni, ¨izvadiće¨ je nekom duhovitom opaskom. Ukoliko je to neophodno, pomoći će joj i da riješi sukob sa starijima (sa nastavnikom, roditeljima, naprimjer). Također, pomoći će joj pri upoznavanju nekog momka. Tako će i dečko koji nije stidljiv pomoći svom stidljivom prijatelju. Sve je to lijepo i sve je to prijateljski. Samo, u svemu treba da postoje granice -naročito u pomoći i vezama.

Provodadžija

Da ne bude zabune: lijepo je i drugarski i sasvim uredu da, ukoliko vaši stidljivi prijatelji nisu dosad bili sa momkom (djevojkom), malo pripomognete kako bi razbili tremu i stidljivost. Može i malo više, da ih ne baš suptilno pogurate (po sistemu: ¨Prestanite samo da se gledate i pričate jedno o drugom! Radite to već mjesecima, približite se malo već jednom!¨. To je dobra ideja za prvi put. Poslije toga bi vaši stidljivi prijatelji, ipak, trebalo da ¨stanu na svoje noge¨.

Jedno je sigurno – svako mora da nauči da u životu bude samostalan. Bilo bi potpuno nefer da bilo ko od vas očekuje da ga stalno “držite za ručicu” i svuda i u svemu da mu određujete šta da radi. Time, zapravo, ni prijetelju (prijateljici) ne činite nikakvu uslugu, jer tako nikad neće naučiti da budu samostalni. Pored toga, “provodadžijstvo” je uvijek nezgodana stvar. Ukoliko veza ne uspije (a većina tinejdžerskih veza nije baš dugačka), čak i dobri prijatelji mogli bi vas da okrive (vi ste sve ugovarali, vi ste zabrljali).

Još neešto: kakva je to veza u kojoj oni koji se simpatišu nisu u stanju da međusobno kontaktiraju bez tuđe (vaše) pomoći? Tu se, ipak, radi o nihovoj, a ne vašoj vezi. Možete vi malo da pomognete savjetom (recimo, kako uopće prići nekome), ali preko toga bi ipak čak i oni najstidljiviji trebalo da sami ¨odrade posao¨. Ne zaboravite da se radi o njihovom životu; nećete ga valjda vi živjeti umjesto njih.

Stidljivi u ljubavi

Stidljivnost je u suštini korisna, jer vas sprečava da se brzopleto ¨zaletite¨ i uradite nešto zbog čega ćete kasnije ¨umrijeti od sramote”. Ipak, ako ste jako stidljivi, to vas može spriječiti da uradite bilo šta – recimo, da priđete momku ili djevoci koji vam se sviđaju. Onda ostanete bez momka ili djevojke i jedete se zbog toga. Međutim, ne možete da izađete na kraj sa stidljivošću. Šta uraditi? Upotrijebiti mozak i kreativnost?! Naći manje direktan, a ipak jasan način da kažete ono što želite?

Srećom po stidljive, direktan pristup i tekst tipa: ¨Hoćeš da izađeš sa mnom¨, nisu obavezni. Ukoliko su momak ili djevojka koji vam se sviđaju, takođe jako stidljivi, to može da bude problem; možda ćete, ipak morati da prevaziđete svoju stidljivost i priđete im. Ako nisu baš jako stidljivi, imate sreće! Nije neophodno da im nešto direktno kažete. Dovoljno je, kad prođu pored vas, da im podarite svoj najljepši osmijeh ili dubok pogled. To govori čak i više od riječi. Oni će shvatiti da ste zainteresirani, a i vi se nećete izblamirati. Sledeći korak nije težak….

Stidljivi u školi

Pretjerana stidljivost najčešće prvi probleme u društvu (čini ljude povučenim i nekomunikativnim, iako bi oni, zapravo, voljeli da se druže). Međutim, to nisu i jedine prilike kada stidljivost može da vam napravi probleme. Može se to desiti i u školi, ili dok tražite neki posao preko ljeta kako biste zaradili džeparac. Šta uraditi?

Recimo, treba da pročitate referat ili da održite predavanje pred cijelim razredom i imate strahovitu tremu. Ako zabrljate, izblamiraćete se pred cijelim razredom! Joj! Ovdje može da pomogne, da prije tog zaštrašujućeg događaja čitanje referata ili držanje predavanja uvježbate pred drugom ili ukućanima. To će vas ohrabriti, a ako vam se trema desi i pred njima, ohrabriće vas i oni. Ukoliko se, ipak, desi da u toku izlaganja pred razredom izgubite nit, kao slučajno ispustite olovku i sagnite se. To će vam dati nekoliko sekundi da se saberete i skoncentrišite.

Željeli biste da radite nešto preko raspusta, ali se ne usuđujete da se raspitate. Ovdje vam takođe mogu priskočiti u pomoć drug ili drugarica. Nagovorite ih da vam pomognu da sastavite pismenu molbu. Na papiru zapišite sve ono čega se ne biste ni sjetili u razgovoru za posao. Vaš potencijalni poslodavac će najvjerovatnije biti impresioniran već činjenicom da tako mlada osoba traži posao uz pomoć pismene molbe. Vrlo vjerovatno će vam uspjeti da posao dobijete.
Za sve to je potrebno posjedovati dobru volju, upornost i, uz pomoć drugarice ili druga, izbrisati informaciju stida koja je bitna za tok vašeg života u svim poljima.

Čarobne riječi: “Volim te”!

Možda ste već par i jako zaljubljeni jedno u drugo. Međutim, nikako da natjerate sebe da kažete čarobnu riječ-¨volim te¨, a znate da bi voljena osoba željela da čuje baš to. Opet, srećom po stidljive, postoji mnogo načina da se izraze osjećanja, a da to uopšte ne moraju da budu izgovorene riječi. Možete napisati ljubavnu pjesmu, ili poslati lijepu SMS poruku. Ako niste vješti s riječima, možete pokloniti jastuče u obliku srca, ili čokoladno srce, šolju sa srcima ili natpisom-¨volim te¨… Vjerujete, vaš momak (djevojka) će odmah znati šta osjećate.

Ako ste u vezi i ako ste postali intimni, te želite drugačije nježnosti, a stidite se da to kažete – ne morate izgovoriti nijednu riječ! Uzmite ga (je) za ruku i pokažite šta želite, ili ga (je) dodirujte tamo gdje biste željeli da ona (on) dodiruje vas. Tako će svatiti šta vi želite, a vi ništa nećete morati da kažete.

Kako razgovarati sa nastavnikom?

Ako imate problema sa nekim nastavnikom, jer vam se čini da je često nepravedan prama vama, ne bi trebalo da olako prelazite preko toga. Naravno, loša je ideja da se nastavniku s kojim imate problem suprostavite nasred časa. Mnogo je bolja varijanta da ga zamolite za razgovor poslije časa. Ako vas je strah od toga, povedite druga ili drugaricu kao podršku (po mogućnosti one koje nisu eksplozivne naravi. Kada (učtivo) iznesete svoje argumente nastavniku, moguće da će priznati da je pogriješio ili vam objasniti zbog čega radi to što radi (na kraju krajeva, nije nemoguće ni da ste vi pogriješili). U većini slučajeva, nastavnici prihvataju takav vid komunikacije, dokle god ih ne napadate pred čitavim razredom.

(aura.ba)