Stevija ubija želju za slatkišima, alkoholom i cigaretama

Svako zna da je pušenje loše po zdravlje i da je vrlo teško ostaviti ga. Nikotin je veoma opasan i zarazan, čineći da žudite za njim sve više. Ako želite da ostavite pušenje, ovaj prirodan lijek je najbolji za vas


Nedavna istraživanja koja su sprovedena u Nemačkoj pokazala su da ova biljka pomaže da ostavite nikotin i alkohol i uspješno suzbija ponovnu želju za tim. Ona blokira signale u vašem mozgu koji vam šalju želju za nikotinom. Ako želite da ostavite pušenje, dovoljno je da konzumirate vrlo malu količinu.

Stevija pripada redu hrizantema i potiče iz Paragvaja. Često je prije toga korištena kao zaslađivač, dok nije otkriveno medicinsko dejstvo. Možete je naći u vidu tečnosti ili praška i zdravo je koristiti je u ishrani.

Stevija se takođe preporučuje za sve one koji žele da smršaju i unormale krvni pritisak. Dobro je i za dijabetičare. Možete je koristiti kao masku za lice kako biste zategli kožu i učinili je mekanom. Dobra je protiv akni i kao preparat protiv starenja.

Ono što je najbolje od svega je to što možete potpuno sami da je uzgajate. Stevija raste tokom cijele godine, ali ne može da raste na hladnim temperaturama. Međutim, korijen ostaje čitav i raste ponovo u proljeće. Zasadite je u saksiju od 30 cm i koristite kvalitetno zemljište. Neka bude pod direktnim udarom sunčevih zraka i zalivajte je redovno da se ne osuši

Potrudite se da ima dovoljno prostora oko sebe. Raste oko 40 cm u visinu u zavisnosti od sezone. Najbolje da sačekate da prođe zima i nakon toga je zasadite. Ljeti je redovno zalivajte.

Stevija raste u jesen, zato možete da uklonite male bijele cvjetove kako bi izrasli novi. U ovo vrijeme biljka raste i nisu svi listovi zdravi.

Osušite listove i moći ćete da ih koristite dosta dugo. Isjecite dršku i ostavite samo listove. Poredajte ih na neku laganu tkaninu i osušite ih van sunčevog domašaja.

Lišće će se osušiti za jedan dan. Pokupite ih i stavite u posudu. Zatim ih isitnite u prah rukom ili mašinom za mljevenje.

Čuvajte prah stevije u dobro zatvorenoj posudi ili tegli i zasladite jelo i piće po želji.