Stephen Hawking – Poruka svima koji pate od depresije

Svjetski poznati naučnik Stephen Hawking je poznat po teorijskoj fizici, gdje nam je pružio složen i dragocjen uvid u prostor i vrijeme. On je, takođe, podijelio svoje znanje i u više emocionalnih pitanja. U nedavnom razgovoru, Stephen Hawking je poslao divnu poruku ljudima koji pate od depresije, upoređujući depresiju sa crnim rupama – objašnjavajući da bez obzira koliko tamno izgledaju, nije nemoguće da se izbegnu.

Hawking je rekao: ”Poruka ovog predavanja je da crne rupe nisu tako crne kao što su naslikane. One nisu doživotni zatvori kako smo nekada mislili… stvari mogu izaći iz crne rupe, kako van, tako i vjerovatno u drugi univerzum. Zato, ako se osjećate da ste u crnoj rupi, ne odustajte – postoji izlaz.”

Stephen Hawking, koji je napunio 74 godine, boluje već 53 godine od amiotrofične lateralne skleroze – pored toga što mu je rečeno da će živjeti samo dve godine, nakon dijagnoze bolesti 1963. godine, držao je govor za preko 400 ljudi u Royal institutu u Londonu.

Govoreći istoj publici, njegova kćerka Lucy istakla je nevjerovatnu mentalnu sposobnost njenog oca – kako intelektualno, tako i emotivno.

”On ima veoma zavidnu želju da nastavi dalje i sposobnost da okupi sve svoje resurse, svu njegovu energiju, sav svoj mentalni fokus i da sve to stavi u jedan cilj, a to je da ide dalje”, rekla je ona.

”Ali ne samo da nastavi dalje radi opstanka, već da prevaziđe to svojim izvanrednim radom – pisanjem knjiga, predavanjima, inspirišući druge ljude sa neurodegenerativnim i drugim smetnjama u razvoju.”

Nekako, ovo priznanje često bolesnog stanja depresije od takvog preživelog i briljantnog uma može dati hrabrost onima koji pate od tog stanja, samo se podsetite, bez obzira koliko loše izgleda, nemojte nikada odustati.

Izvor: iheartintelligence.com/