Status o Koštani i nesretnoj ljubavi: Ko su emocionalni manipulatori

Piše: Vahida Djedović, književnica i psihoterapeut

Manipulacija ima za cilj da dotakne emocije kod osobe ili osoba koje će, u skladu s time, nešto i učiniti. Manipulacijom se koristimo svi mi, manje – više, ali osobe, kojima je manipulacija jedna od osnovnih „vještina“, smišljeno baratuju lažnim/izmišljenim/netačnim pojmovima, kako bi stvaranjem tog lažnog utiska ostvarile kontrolu nad recipijentima.

Manipulatori često sebe smatraju boljim od drugih i imaju potrebu uzdizati se iznad njih. Vrlo su rječiti i na lak način dotiču vaše emocije. Slatkorječivi su i lažno se zanimaju za vas. Obavještavaju vas o svemu i govore o svom teškom životu. Uglavnom se žale kako su neshvaćeni, ali uprkos tome oni govore da su dobri i da ne misle nikome zlo. Često sebe prikazuju kao žrtvu okolnosti.

Njihovo najjače oružje su emocije. Pravi su emocionalni zavodnici. Oko sebe okupljaju osobe nad kojima mogu manipulirati, a najčešće su takvi odnosi u romantičnim vezama ili pričama o romantičnoj vezi: „Cvijeće od mog dragog! Ljubav je to, dragi moji. Volite se i ljubite i neka vam bude baš kao i meni.“

Zapravo, ove osobe  govore ono što publika želi da čuje, a za druge, koji loše govore o njima, kažu kako im eto ništa nažao nije učinila, a oni se tako i tako ponašanju, tako da vi, koji vjerujete manipulatoru i sami počinjete osuđivati te druge, te se počinjete izvinjavati u njihovo ime. U stvari, pristajete na igru.

Jedna od najsigurnijih manipulacija koju koriste je  manipulacija osjećajem krivnje ili uvrijeđenosti.

Osoba je uvrijeđena jer joj se dešavaju takve stvari, a „odgovorna osoba“ za njegovu uvrijeđenost uvijek treba da nosi osjećaj krivice:

„Dragi moji, ne spavam, desilo mi se ono čega sam se najviše bojao . (…) Sinoć sam izgubio vjeru u ljubav, sinoć sam isplakao sve što sam trebao. Dotični ima dupli život i da, varao me i lagao…“

Ipak, ljudi koji su uvučeni u ovu igru počinju vremenom da shvataju ovu manipulaciju, pa na nju reaguju agresivno: „Ubij se i riješi muke i nas i sebe.“

Osim ove, česte manipulacije su: manipulacija bijesom, manipulacija šutnjom, manipulacija ljubavlju, nadom, sujetom, ironijom i/ili sarkazmom.

Oni koji najčešće  nasjedaju na manipulativnu igru su osobe koje se lako prepuštaju emocijama.

Kako ih prepoznati?

Najčešće se prepoznaju kada osjete da im moć, koju imaju nad vama ili  popularnost opadaju. Postaju zabrinuti i ako osjete da im se ne vjeruje, svim silama se trude da vas uvjere kako su oni dobri. Pravi manipulatori, ako im nešto ne odgovara, ili, ako su izloženi kritici, reaguju naglo, npr. odmah izbrišu status koji su objavili. Ili, naprosto pričaju drugu priču: „Dragi moji, hakovali mi profil.“

Kako se odbraniti?

Prije svega treba da imamo izgradjeno mišljenje o sebi i treba da imamo izgrađeno samopoštovanje i samopouzdanje. To znači da na jasan način kažemo šta želimo, a šta ne. Međutim, osobe koje se brzo prepuštaju emocijama, teže prepoznaju manipulatara, pa je dobro izbalansirati emocije i intelekt. Ove osobe, kad-tad, pokažu svoje pravo lice, a najčešće kada im manipulacija ne ide po planu ili kada žele još više pažnje. Žele neku dobit, a na vama je da procijenite koliko u tome ima istine. Kad god je nečega previše, treba da upalite lampicu i da se zapitate da li je to, zaista tako.

(aura.ba)