Starinska poslatica: PITA OD MEDA

Ovih dana se uveliko peče u našim kuhinjama

Sastojci; 400g brašna, 3 kašike meda, 3 jaja, 80 g putera, 150 g šećera, 1 kašičica sode bikarbone

Za kremu: 150 g šećera u prahu, 900 g pavlake

Priprema

1. U lonac dodajte šećer, puter, med i stavite ga na vatru da se smjesa istopi.

2. Sklonite lonac sa vatre, umiješajte jaja i dodajte jaja uz neprestano miješanje, vodeći računa da ne proključa. Postepeno dodajte brašno i sodu bikarbonu i miješajte dok ne dobijete tijesto.

3. Prebacite tijesto na papir za pečenje i pospite ga sa malo brašna. Zamijesite ga kratko ručno. Podijelite ga na osam dijelova i svaki tanko istegnite. Svaki komad razvaljanog tijesta pritisnite kalupom za torte da dobijete tijesto veličine kalupa.

4. Prebacite tijesto u pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrijanoj na 180 stepeni 3-4 minuta. Ispecite i višak tijesta.

5. Zatim pripremite kremu. Pomiješajte šećer i pavlaku i stavite kremu u frižider. Ponovite postupak dva, tri puta.

6. Pečene kore premažite kremom, slažući ih jednu na drugu. Završite kremom, a na vrh naribajte višak pečenog tijesta.

7. Pitu od meda stavite u frižider i služite sutradan, kada kore omekšaju.

 

error: Content is protected !!