STARI SKANDINAVSKI RITUAL KOJI PREDVIĐA ŠTA NAS ČEKA U 2022. GODINI: EVO DA LI ĆETE IMATI ZDRAVLJA, LJUBAVI I NOVCA

Svaka osoba ima svoje posebne rituale, način slavlja i tradiciju za Novu godinu. Uglavnom se kiti jelka, pale s eprskalice, čestitamo jedni drugima, plešemo, slušamo muziku i u ponoć posmatramo vatromet.

Međutim, u Finskoj postoji nešto drugačija novogodišnja tradicija koja datira još od početka 18. stoljeća – riječ je o ritualu za koji se vjeruje da može predvideti šta će biti u godini pred nama što se tiče zdravlja, bogatstva i sreće. Riječ je o izlivanju kalaja, iako se ova tradicija sa modernim vremenom mijenjala, sada ima svoje alternative.

Tradicija u prvobitnom obliku je porazumijevala izlivanje otkovica, ali je zabranjena 2018. zbog velike količine olova u potkovicama, od tada se koriste razne alternative. Najčešće se bira između topljenja pčelinjeg voska, šećera ili kalaja koji ne sadrži olovo – u svakom slučaju, proces je isti. Prvo se lim (ili alternativa) otopi u malom tiganju na pucketavoj vatri i nakon što se rastopi izlije se u kantu ledeno hladne vode. U trenutku kada otopljeni metal uđe u dodir s vodom – ohladi se i ponovno skrućuje. Kao rezultat, nastaju nasumični oblici kalaja, šećera ili pčelinjeg voska koji se tumače kako bi se dala predviđanja za Novu godinu.

Dobijeni oblik može se tumačiti na dva načina: posmatranjem površine i oblika koji je otopljena stvar poprimila ili postavljanjem na svjetlo svijeće i tumačenjem sjenke koju oblik stvara. U svakom slučaju, može se pronaći bezbroj oblika i sjenki, a iako njihova tradicija ostavlja prostora za maštu, postoje interpretacije za najčešće oblike i sjenke. Neki od njih su pozitivne, a neke negativne, upoznajte se sa najčešćim tumačenjima u nastavku.

Talasi: Velike promjene dolaze u nadolazećoj godini. Sidro: Vaša godina biće ispunjena stabilnošću i predanošću. Pištolj: Posvađaćete se s voljenom osobom ili proći kroz raskid. Sunce: U godini koja dolazi, oprostićete se sa svim svojim brigama. Ključanica: Godina će biti ispunjena tajnama, ne petljajte se u tuđe poslove. Auto: U nadolazećoj godini ćete potrošiti mnogo novca. Slon: Velika postignuća i avanturistička godina pred nama. Anđeo: U nadolazećoj godini vaše zdravlje će procvjetati i uspjećete da oslobodite svoju kreativnost. Morski pas: Prijetnje i opasnost pred nama. Zvijezda: Vaša godina biće puna uspjeha i izvrsnog zdravlja. Zubi: Predstoje vam bolest, poteškoće i nesreća – svakako se treba odreći prošlosti. Biser: Velika sreća i moćni prijatelji ući će u vaš život. Konj: Vaša nadolazeća godina donijeće slavu, novac i avanturističke romanse.

Potkovica: Pred vama je novi posao ili unapređenje – vrlo sretna godina. Riba: Lažni prijatelji i dosada ispuniće vam život. Kokoška: Zarađivaćete dodatni novac i dogodiće se srećan ponovni susret. Zec: Uskoro će se dogoditi prinova u porodici. Medvjed: Borićete se i takmičiti sa prijateljem. Mačka: Ove godine ćete steći neprijatelje i pribjeći spletkama. Gitara: Srešćete nekoga ljupkog, što bi moglo prerasti u vezu. Pas: Brige će ispuniti vaš život u godini koja dolazi. Cvijet: Predstoje sreća i porodična slavlja. Svijeća: Ove godine ćete steći vjerne prijatelje. Zmija: Predstoje velike poteškoće i olujna vremena. Jabuka: Ove godine vrijeme je da slijedite svoje snove. Leptir: Pred vama je ljubav i uspjeh.

Kakvi su oblik i površina?

Glatka površina: Dosada je pred nama, nadolazeća godina biće vrlo bez događaja. Ravni oblik: U nadolazećoj godini bićete lijeni i nećete postići ništa veliko. Puno rupa: Puno uspjeha i prilika pred nama. Mnogo teksture: Novac i bogatstvo ući će u vaš život. Dugačak oblik nalik na rep: U nadolazećoj godini zdravlje će vam cvjetati i dugo ćete živjeti. Ako se limenka podijeli na više malih komadića nakon što udari u vodu: Pred vama je vrlo naporna godina – naučite otkriti šta vam je najvažnije i otpustite stvari koje nisu važne. Svi oštri rubovi: zaštićeni ste od “zlih pogleda”. Bilo koji zakrivljeni oblici: Krenućete na putovanje (stvarno ili simbolično) koje ćete morati iskusiti do samog kraja prije nego što počnete bilo šta novo.