Stari most u naselju Klepci kod Čapljine: Kako je djevojačko ruho pomoglo u gradnji ćuprije?

Za ovu staru ćupriju, koja 497 godina premošćuje rijeku Bregavu, vezuje se legenda kako je djevojka darovala ruho da se njezina gradnja završi

U riznici kulturnohistorijskih spomenika i parkova prirode na području čapljinske općine, koju čine Hutovo blato, vodopad Kravice, Mogorjelo, Počitelj, ostaci antičkog grada u Gabeli, stari most u naselju Klepci zauzima značajno mjesto. Ova kamena ćuprija, koja je proglašena nacionalnom spomenikom Bosne i Hercegovine, premošćuje rijeku Bregavu 497 godina. Graditeljsko djelo je hercegovačkog Sandžak-bega Mustafe, čije je ime ispisano na ploči zajedno sa godinom izgradnje, 1517. Po graditelju ova raritetna građevina nosi ime Mustaj-begova ćuprija.

 Biser nad vodom

U drugoj polovini sedamnaestog stoljeća ćupriju u Klepcima obnovio je Šišman Ibrahim-paša, koji je u Počitelju obnovio džamiju i sagradio medresu, han i hamam. Kako je ovaj dragulj otomanske arhitekture zablistao na trasi puteva iz ranijeg vremenskog perioda vjeruje se kako je na istom mjestu postojao rimski most.  Skladnom konstrukcijom svoda, koja podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ćuprija u Klepcima predstavlja jedno od najznačajnijih djela otomanskog graditeljstva u području infrastrukturnih objekata. Iako je danas ostala izvan modernih drumova, ova građevina ljepotom gradnje plijeni pozornost brojnih posjetitelja.

Zanimljiva legenda

Specifičnost ove ćuprije je da ima najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama. Obzirom da je korito rijeke Bregave na ovom mjestu relativno široko, a obale uske, graditelj je izveo veće kamene podzide i oblikovao duge prilazne rampe, čime je smanjio raspon luka. Za gradnju ovog kamenog bisera nad Bregavom vezuje se niz legendi, a jedna od njih kazuje kako je djevojka darovala svoje djevojačko ruho kako bi graditelji priveli gradnju kraju. „Tek kada je lipa i mlada nivesta ostavila divojačke darove i netragom nestala, Bregava se povukla u svoje korito i graditelji su mogli završiti gradnju mosta“.

(aura.ba/ Mustafa Smajlović)