Stari grad Dubovac: najstariji karlovački spomenik: Grad kojeg čuva 900 lobanja!

Stari grad Dubovac je gradina u karlovačkom predjelu Dubovcu. Stilski je renesansni kaštel koji ima gotičke elemente. Dvorac Dubovac spada među najljepše i najbolje sačuvane spomenike feudalnog graditeljstva u Hrvatskoj. Ime nosi po hrastovoj šumi koje je okruživala ovaj dvorac. Dvorac je svoje ime prenio na gradsku četvrt.

Osim što je poznat kao grad na sedam rijeka, Karlovac i bliža okolina poznati su i po srednjovjekovnim dvorcima, a Dubovec je danas jedan od najuređenijih.

Uz sam početak gradnje dvorca Dubovec vezana je legenda čija priča kreće na Veliki petak 1578. godine, mada prema arheološkim činjenicama, dvorac postoji od 13 stoljeća. Smješten je na humku iznad rijeke Kupe, a s najviše kule se vidi rijeka. Dubovec je građen u stilu renesanse i gotike. Turistima je naročito zanimljiva tamnica i kapelica.

Osim prekrasnog pogleda i arhitekture, prema narodnoj predaji postoji legenda koja datira od petog mjeseca 1578. godine. Osmanlijska osvajanja na Veliki petak iste godine po kojoj je opustošeno selo Dubovec; kao osveta Osmanlijama za pustošenje, vojska hrvatske vojne krajine uz vođu 77-godišnjeg generala Ivana Ferenberga ovaj put pobijedila je vojska Krajine.

Tada je prema legendi odsječeno 900 glava osmanlijskih vojnika, a upravo na tim istim lobanjama, je sagrađen temelj dvorca Dubovec. Prije zazidavanja lobanja Osmanlija u temelje, glave pokojnika su nabijane na kolac, te je to bio jedan od psihološkog načina zatrašivanja suprotne vojske. Od ove pobjede vojska Krajine, slabo je imala koristi; Osmanlije su u novim naletima dodatno zadale jos jači udarac.

Tu su se sasvim raselili preostali stanovnici, nastanivši se u Karlovcu i okolini. Bez obzira na to, general Ferenberg, dobio je brojne zasluge od Karla II Habsburškog, po kojem je iz zahvalnosti grad Karlovac i dobio ime. Osim pustošenja Osmanlija nikada nije došlo do toga da se Karlovac i Dubovec sasvim osvoje.

Narodna predaja govori da je tome doprinijelo, upravo ovih  posječenih 900 lobanja, od kojih je i započela gradnja dvorca, jer navodno je to na neki neobjašnjiv način štitilo ovo područje.

Postoji i legenda prema kojoj ispod dvorca Dubovec postoji podzemni prolaz, koji su kopali sami vojnici ondašnje vojne krajine. Čak postoji priča da podzemni prolaz seže do župe sv. Mihovila, no nikada nije nije dokazano da je prolaz i postojao.

Po drugoj legendi priča ide da se u podzemni dvorac ulazilo iz bunara, koji je u samom dvorištu dvorca Dubovec, te da je podzemni prolaz dugačak 140 metara.

(Slavenka Polojac/aura.ba)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!