Stara vjerovanja: Naizvrat majica, čarape ili gaće i neparan broj dugmadi donose sreću, a odjeća na tačkice privlači bogatstvo…

Jednom u životu treba da donirate par cipela osobi kojoj je to potrebno. Prema jednoj staroj izreci ako to ne učinite u idućem životu hodaćete bosi.

Za tako rijetku pojavu kao što je petak 13. koja se dogodi do tri puta godišnje postoji jako puno priča i tekstova. To i ne čudi jer su teme u vezi sa praznoverjem izuzetno popularne. Tako čak postoji i povezanost između načina odijevanja i sujeverja.

1. Nošenje odjeće naopako

Ako slučajno obučete komad odjeće naopako, taj dan bi trebalo da vam bude sretan. Kada vam neko ukaže na to da ste pogrešno obukli majicu, samo se nasmiješite, ali grešku ne ispravljajte ukoliko želite da vas cijelog dana prati sreća. Isto važi i za čarape. Nenamjerno oblačenje čarapa naopako smatra se dobrom srećom. Takođe ih onda morate tako nositi cijeli dan da bi se sreća ostvarila.

2. Dugmad na odeći

Neparan broj dugmeta na odeći trebalo bi da vam donese posebnu sreću. Iako sumnjamo da ćete sada ići da brojite dugmiće i zašiti dodatno dugme u slučaju da je broj paran. Zanimljivo je da davanje i primanje dugmadi simbolizuje dugotrajno prijateljstvo, a još jedno praznoverje vezano za dugmiće je to da ako pronađete dugme treba da ga uzmete i stavite u džep jer je on onda znak vaše dobre sreće.
Osim dugmeta, dobru sreću bi trebalo da vam donese i omiljeni sretni novčić u džepu. Međutim, ko od nas posjeduje “srećan novčić”?

3. Nošenje odjeće s tačkicama

Ovo je jedno od najstarijih sujeverja vezanih za garderobu, a poznato je u različitim dijelovima svijeta. Naime, smatra se da nošenje odjeće s tačkicama privlači bogatstvo. Tako mali okrugli oblici zapravo predstavljaju mnoštvo novčića koje će se uskoro naći na vašem bankovnom računu.

4. Nošenje plave odjeće

Neki smatraju da je plava boja sretna boja koja privlači uspjeh. Nebo je plave boje te nošenje odjeće u toj boji simbolizuje pogled prema gore, odnosno pogled prema bezbrojnim mogućnostima. Takođe, poznato je i da mlada na dan vjenčanja treba da nosi nešto plavo za sreću.

5. Nošenje cipela

Kada se pertle na vašoj obući uporno odvezuju iako ste ih već nekoliko puta dobro zavezali znači da bi trebalo da dobijete dobre vijesti putem pošte. Stavljanje cipela na sto ili na krevet znači lošu sreću i možete da očekujete da ćete se uskoro posvađati s nekim. Nekako mislimo da ovo nije toliko povezano sa sujeverjem već s higijenom, te se samo činila kao bolja ideja onome ko god se dosjetio toga.

Prema sujeverju, ako vam partner pokloni par obuće, vaša zajednička budućnost postaje upitna. Naime, to zapravo znači da vaš partner želi da odšetate iz veze. Ali, ne vjerujemo da bi vam baš poklonio par cipela da stvarno želi da raskine.

Jednom u životu treba da donirate par cipela osobi kojoj je to potrebno. Prema jednoj staroj izreci ako to ne učinite u idućem životu hodaćete bosi. Bez obzira na izreku i sujeverje, šta god da više ne nosite dajte u dobrotvorne svrhe. Sigurno će nekome poslužiti bolje nego vama.