Stara 260.000 godina: KUĆA OD OGROMNIH KOSTIJU

Malo je poznasto da u Rusiji postoji neobičan arheološki lokalitet Kostenka, smješten petstotinjak kilometara južno od Moskve, gdje je otkopana tajanstvena kružna struktura. Pokazalo se da je riječ o ostacima građevine od mamutovih kostiju, koju su prije 25.000 godina, za vrijeme ledenog doba, podigli lokalni lovci-skupljači.

Ovo nije prva takva nastamba pronađena u okolici šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća, ali je najstarija i najveća. Svrha ovog zdanja, za koje su korištene kosti čak šezdeset vunastih mamuta, za sada nije poznata. Naučnici su špekulirali da su paleolitički ljudi izgradili utočište od surove klime, ali ih je zbunio obim same građevine.

“Kosti mamuta iznimno su teške, a izgradnja kružne strukture, i to ovakvih dimenzija, morala je predstavljati ogromno ulaganje truda i energije”, kazao je arheolog Alexander Pryor, voditelj iskopavanja. “To je čudno znamo li da populacija lovaca i skupljača nikada nije provodila mnogo vremena na jednome mjestu”. Istaknuo je još jednu neobičnu stvar u vezi s “kućom mamuta”.

Naime, ta nastamba nije imala ulaz. Nadalje, izuzev dokaza o paljenju drva unutar kružne strukture, nikakve naznake dugotrajnog stanovanja ondje nisu pronađene. Sve to je Pryora nagnalo na preispitivanje početne teze svojih kolega te iznošenje nove.

On, naime, vjeruje kako se tajanstvena građevina koristila u ritualne svrhe, ali ni ta teorija nije dokazana.