“Stanite na žabu” slobodno, DOBRO JE ZA ZDRAVLJE, ALI I ZA DUŠU!

prdezVjetrovi, prdež, gasovi, pezdec, “tihomir” i “zvonimir”, puštanje goluba, stati na žabu… kako god da ih nazvali ne postaju ništa ljepši i mirisniji, ali svakako drastično utiču na zdravlje.

Vjetrovi su potpuno prirodna i neizbježna pojava, tačnije nusproizvod varenja hrane. Svi na svijetu puštaju vjetrove i bilo bi prilično alarmantno da povremeno ne “stanete na žabu”. Zato je portal Littlethings popisao 7 razloga zašto treba da – da ne uljepšavamo – prditi.

1. Smanjuje nadutost

Ne stanete u omiljene farmerice i osećate se kao da ste dobili barem pet kilograma? Ako izuzmemo oticanje, glavni krivac je nakupljanje gasova u probavnom traktu. A taj gas želi napolje. Dopustite mu i osjećaćete se lakše.

2. Dobro je za zdravlje crijeva

Nikad ne treba dugo trpiti. Naravno da ćete se povremeno sudržati od toga da puštate vjetrove kada ste u liftu sa svojim šefom, ali predugo držanje u ekstremnim slučajevima može naškoditi crijevima.

Ali, mnogo je vjerojatnije da će gas na koncu izaći, htjeli vi to ili ne.

3. Služi kao alarm

Ekstremni, neuobičajeni mirisi, bolovi dok puštate vjetar ili prevelika učestalost mogu biti znak čitavog niza poremećaja – od neopasne intolerancije na laktozu ili trenutne tjeskobe i stresa do raka crijeva.

4. Miris je dobar za vas

Vjerovali ili ne, ono što zaudara u vjetrovima može biti dobro za vas. Vodonikov sulfid koji proizvodimo u malim količinama ( i koji daje prdežu note trulog jajeta) otrovan je u velikim dozama, ali u malim (kakve udišemo) usporava propadanje ćelija i smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

5. Pomaže vam da uravnotežite ishranu

Različita hrana proizvodi različite gasove, pa vam vjetrovi mogu pomoći da otkrijete čega jedete previše, a čega premalo. Na primjer, ako retko puštate vjetrove znači da jedete premalo vlakana i hrane poput sočiva, graška i kelja. Previše crvenog mesa može rezultirati veoma neugodnim oporim mirisom.

6. Znak je dobre crijevne mikroflore

Uprkos svemu što pokazuju komedije, mršavi, zdravi ljudi češće puštaju vjetrove. Glavni razlog je to što ista hrana koja podstiče razvoj crevne mikroflore je ujedno i ona hrana koja podstiče vetrove: kelj, kupus, klice… Ukratko, što vam probava više i bolje radi, više ćete proizvoditi vjetrova.

7. Olakšanje…

Ovo ne treba pretjerano objašnjavati… malo šta pruža tako dobar osjećaj.

(Izvor: net.hr)