STALNO VAM ISPADA KOSA? ŠTA JE NORMALNO, A ŠTA TREBA LIJEČITI!

kosaBilo da je duga ili kratka, plava ili crna, za većinu žena je kosa puno više od klupka vlasi – ona je njena ljepota, a ispadati može zbog hormona, stresa i loše prehrane .Pojačano izlaganje sunčevim zrakama tokom ljeta uzrokuje i brži rast kose u toplijim mjesecima godine, a zbog toga u jesen i proljeće pojačano ispada, a takve faze obično traju oko šest sedmica. U prosjeku se gubi od 30 do 80 vlasi na dan, a sve iznad toga se smatra pretjeranim ispadanjem.

KOSA SE PRORJEĐUJE NAKON 30-e!

Na svakom se vlasištu nalazi oko 100.000 vlasi, a svaka folikula proizvodi jednu vlas koja raste 1,2 cm u mjesec dana, a nakon što raste od dvije do šest godina, ispada. Uskoro je zamjenjuje nova vlas, a u svakom trenutku 85% vlasi na tjemenu raste, dok ostatak miruje. U dobi od 30 godina više od 50 posto žena uočava prve znakove prorjeđivanja kose, pokazuju istraživanja.

MEHANIČKI UZROCI ISPADANJA KOSE

Agresivni tretmani izbjeljivanja kose, često peglanje, minivali kao i agresivno četkanje mokre kose mogu uzrokovati pojačano ispadanje. Potrebno je izbjegavati i jake šampone te često sušenje kose fenom. Dokazano je da određene frizure poput čvrsto zategnutih pletenica, konjskog repa ili punđi potiču ispadanje jer oslabljuju cirkulaciju u tjemenu. Osim toga, uzrokuju i pucanje vlasi.

ŠTITNJAČA JE NAJČEŠĆI UZROK ISPADANJA

Postoji više od 30 medicinskih uzroka čiji je simptom ispadanje kose, no praksa je pokazala da je najčešći neravnoteža hormona zbog poremećenog rada štitnjače. Ako su prisutni i drugi simptomi poput nagle promjene težine, osjećaja malaksalosti i čestih promjena raspoloženja, najbolje je napraviti analizu hormona štitnjače u krvi. Nakon uspostavljanja hormonalne ravnoteže, kosa će postati gušća i sjajnija.

KONTRACEPCIJSKE TABLETE MOGUĆI SU UZROK ISPADANJA

Ispadanje kose manje je poznata posljedica korištenja kontracepcijskih tableta. Hormoni koji potiskuju ovulaciju djeluju na stanjivanje kose kod 10% žena, posebno kod onih s genetskim predispozicijama za ispadanje kose. Ponekad do pojačanog ispadanja kose dolazi i nakon prestanka korištenja tableta, a riječ je o prolaznom stanju dok se hormoni u organizmu ne uravnoteže.

DIJETE SLABE KOSU

Nakon gubitka desetak kilograma, uobičajena posljedica koja se javlja kroz tri do šest mjeseci je pojačano ispadanje kose. To je posebno često kod rigoroznih dijeta, poput prehrane siromašne proteinima, ili pak zbog viška vitamina A u organizmu. Ako je mršavljenje postupno te posljedica uvođenja zdravih prehrambenih navika, do ispadanja kose neće doći.

POLICISTIČNI JAJNICI MOGU BITI OKIDAČ

Ženama sa sindromom policističnih jajnika često su hormoni neuravnoteženi, a to nerijetko vodi prekomjernoj dlakavosti na tijelu i licu te gubitku kose na tjemenu. Ako su uz to prisutne akne na donjem dijelu čeljusti te rast težine, problem se liječi hormonskim tabletama kao i prirodnim ljekovima, koje će popraviti generalno stanje.

GUBITAK KOSE NAKON PORODA

Navala i nagli gubitak trudničkih hormona, kao i stres povezan s porođajem razlog su zbog kojeg svakoj drugoj novopečenoj majci kosa jače ispada. Ipak, to stanje ne traje dugo i obično se popravlja kroz par mjeseci nakon poroda, a u potpunosti do dvije godine nakon poroda. Ako do toga ne dođe, savjetuje se posjetiti endokrinologa.

STIMULIRANJE CIRKULACIJE I PRIRODNI LIJEKOVI POMAŽU

Losioni, šamponi i dodaci prehrani bazirani na prirodnim sastojcima, uključujući i ekstrakt palminog drveta napravljeni su tako da sprečavaju zahvaćanje folikula hormonom DHT-om, povezanim s ispadanjem kose. Također, u ispadanju mogu pomoći tretmani laganim plastičnim četkama koje emitiraju crveno lasersko svjetlo diodama između plastičnih zubaca. Losioni i šamponi bazirani na prirodnim sastojcima, poput onog s ekstraktom palminog drveta mogu ublažiti ispadanje kose, pokazale su studije.

(home.bt.com/D.K./aura.ba)