Stalno pričamo o njoj, a da li znate koliko vam je u stvari neophodna? VODA: IZVOR ŽIVOTA!

 Tečnost s kojom počinje svaki savjet o rješavanju celulita i osnova bilo kog beauty tretmana – voda i hidriranje organizma. Koji god problem da imate za rješavanje, prvo što ćete čuti je- ne unosite dovoljno vode. Jer većina vas i ne unosi.  Da li znate na koje sve procese u tijelu ona djeluje i koliko nam u stvari treba?

Piše: Dušica Ranđelović, certifikovani maser-terapeut, stručnjak na polju celulita i anticelulitnih tretmana. FB @anticelulit masaže; Instagram @dr_anticelulit_koncept

Voda je najvažniji makronutrijent jer se brine za niz vitalnih funkcija u našem tijelu. Koliko je voda važna puno govori činjenica da bez vode možemo preživjeti 2 do maksimalno 4 dana, dok bismo bez hrane mogli preživjeti čak i nekoliko nedjelja.

Njen unos u organizam je neophodan za normalno funkcioniranje bubrega, srca i kardiovaskularnog sistema.

Voda reguliše:

gotovo sve hemijske reakcije u organizmu

pomaže regulaciji tjelesne temperature

učestvuje u prenošenju nutrijenata i otpadnih proizvoda,

pomaže u održavanju pH ravnoteže.

U ljetnjem periodu česte su dehidratacije zbog  pojačanog gubljenja tečnosti, pa mali nedostatak vode u organizmu može uzrokovati umor, glavobolju i smanjenje koncentracije.Pijte vodu.

Dakle, sada kada je jako vruće ili kada vježbamo gubimo još više tečnosti, znojenjem. U slučajevima dijareje, povraćanja ili povišene tjelesne temperature naš organizam gubi posebno velike količine vode i elektrolita, koje je potrebno nadomjestiti. Treba reći i da su trudnoća i laktacija posebna stanja koja iziskuju dodatne potrebe za tečnošću.

U trenutku kada osjetite žeđ, već ste dehidrirani – popijte vode. U bukvalnom smislu nas održava živim prosto jer ima svojstvo da „digne“ krv i progura je kroz uzane krvne sudove, suprotno sili gravitacije.

Savjeti za unos vode:

Ako provodite puno vremena za kompjuterom, napravite pauzu, prošetajte i poslužite se čašom vode, ili još bolje dvije čaše vode.

Ako ste bolesni, sjetite se da su vam pojačane potrebe za tečnošću, pijte vodu.

Kada ste napolju nosite sa sobom flašicu vode.

 Ako imate glavobolju ili osjetite pad koncentracije moguće je da ste blago dehidrirani i da treba da popijete vodu.

Sada kad je vruće i kada se pojačano znojite sjetite se da gubite više tečnosti i da su vam potrebe za vodom povećane, pijte vodu.

Ljekovita voda

Recept kojim možete mnogo pomoći svom organizmu uključuje 1  čašu mlake vode i 1 kašičicu meda. To je tkz. medna voda. Priprema se jednostavno tako što ćete med pomiješati u čaši mlake vode. Dobijate 30-to postotni rastvor meda, koji je po sastavu identičan krvnoj plazmi. Med u sirovoj vodi formira klasterno jedinjenje (struktuira vodu), što povećava njena ljekovita svojstva, što je naučno i dokazano. Medena voda se brzo i potpuno apsorbuje u organizmu.

Takva voda je ljekovita iz više razloga:

Normalizuje varenje, poboljšava funkciju svih dijelova gastrointestinalnog trakta, rješava problem „lijenih crijeva”

Pojačava  imunitet, liječi prehlade, bronhitis, izvlači šlajm iz pluća na prirodni način – kroz crijeva.

Sve vrste parazita naseljene u digestivnom traktu se eliminišu.

Počinje čišćenje cijelog organizma na ćelijskom nivou. Povećava se antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo.

 Kako piti medenu vodu?

U preventivnu svrhu  treba piti ujutru, na prazan želudac. Treba je popiti veoma brzo.

Medena voda uobičajeno se pije ujutru, čim se probudite i ali može i uveče prije spavanja.

Vodu pijte uvijek svježe pripremljenu. Nikad je ne pravite unaprijed.

U kozmetičke svrhe: Sa tako pripremljenom  medenom vodom brišite lice. Ona njeguje kožu, ostavljajući je baršunastom, svilenkastom i mekom. Ovo je odlična prirodna kozmetika, najstarija i najmodernija u isto vrijeme.

Zapamtite: Vaše tijelo treba da ispere sve toksine koje ste unijeli u organizam. To ne može bez vode.

I da, tijelo se adaptira na unos tečnosti tako da će se prilagoditi da funkcioniše i sa smanjenim količinama. Ali, zašto biste htjeli da funkcionišete na minimumu svojih mogućnosti i mučite svoje tijelo? Ono vas nosi kroz cio život, najmanje što za njega možete da uradite je da ga snabdjete dovoljnom količinom tečnosti i tako dobijete hidriran organizam, ljepšu kožu, manje zadržanih toksina i psihičku koncentraciju na maksimumu.

(aura.ba)

 

Komentari

komentara

error: Content is protected !!