Šta znači ako ste sanjali veselog ili agresivnog psa?

Nije lako tumačiti snove. Oni su subjektivni osjećaji, lične poruke… Toliko je knjiga napisano o tumačenju snova, a Sigmund Frojd je veliki dio svoje karijere posvetio baš ovom pitanju. Riječ je često o skrivenim simbolima, o porukama koje podsvjesno maskiramo jer ni sami ne želimo da ih budemo svjesni


Međutim, stručnjaci kažu da kada sanjamo životinje, ti snovi simbolizuju naša “sirova”, iskonska osjećanja, ponašanja i reakcije. To su snovi o našim instinktima, često potisnutim ili zanemarenim, i ovi snovi često otkriju naše “sijenke”, prikrivene dijelove ličnosti.

Životinje koje sanjate najčešće ste vi, ali oni pravi ili prikriveni vi koje krijete od drugih svakog dana. Ti snovi mogu mnogo pomoći da shvatite šta vas muči i kako da riješite probleme.

Kad je riječ o psima u snovima, oni se najčešće odnose na naša prijateljstva, lojalnost, zaštitu. Ponekad, psi koje sanjamo predstavljaju nas same, a ponekad druge osobe u našem životu, najčešće one koji su nam važni.

* Agresivni psi u snu imaju nekoliko značenja, u zavisnosti od konteksta. Oni mogu ukazivati na to da smo sami, ili neka osoba iz našeg bliskog okruženja, bili nelojalni, da se borite s nekim unutrašnjim konfliktom, ili da se nekoj osobi u vašem životu ne može vjerovati.

* Srećan pas koji veselo laje, prijateljski nastrojen, simbol je zadovoljstva socijalnim životom i ljudima u okruženju. Simbol je pripadnosti grupi, prihvatanja. Ukoliko pas kog sanjate laje nervozno, glasno… to znači da ste zahtjevni, da želite sve da kontrolišete.

* Ukoliko sanjate da ste nabavili psa, ili da mazite i grlite psa, to može biti signal da ste usamljeni i da vam je potrebno društvo. Ako pak sanjate čopor pasa, vjerovatno tragate za svojom grupom, čeznete da pripadate “čoporu” i ovaj san takođe može ukazati da bi trebalo da osnažite i obnovite veze s porodicom.

* Ako sanjate da psu češkate stomak, to znači da je veza u kojoj ste prijatna, zadovoljavajuća, da vas ispunjava. Da potpuno vjerujete osobi s kojom ste. Štenci u snu simbolizuju vašu sposobnost, želju i potrebu da o nekome brinete.

* Ali, da li ste znali da su stručnjaci uspjeli da utvrde i šta koja rasa psa simbolizuje u snovima? Naravno, ne bi trebalo ova saznanja prihvatati stopostotno kao istinite, već vas mogu nagnati da malo bolje razmislite o svojim snovima, povežete ih sa situacijama u kojima se trenutno nalazite… Naročito obratite pažnju na one snove koji su na vas ostavili snažan utisak, iako na prvi pogled ne deluju značajno.

Ako sanjate:

Jazavičara – vi ste osoba koja čvrsto stoji s obje noge na zemlji, racionalni ste. Ako vam se u snu pojavi pas ove rase, on simbolizuje lojalnost i posvećenost drugim ljudima i višim ciljevima.

Njemačkog ovčara – ako vam se ovaj pas javlja u snovima, vi ste zaštitnički nastrojeni, reagujete na svaku promenu. Snovi u kojima se igrate ili trenirate nemačkog ovčara pokazuju vašu otvorenost prema novim idejama, ali takođe – i da ste prečesto pod uticajem drugih ljudi.

Zlatnog retrivera – poznato je da se psi ove rase smatraju najprijateljski nastrojenim i psima koji su zaista čovekovi najbolji prijatelji. Ako vam ušetaju u snove, znači da ste zadovoljni svojim prijateljstvima.

Kad sljedeći put budete sanjali psa, razmislite da li ste taj pas u snu vi, vaše bliske osobe ili neka treća osoba koja se u životu ponaša kao pas iz vašeg sna.