Šta znače snovi u kojima stalno viđamo jednu te istu osobu?

Snovi mogu biti razni, od onih zadovoljavajućih i slatkih iz kojih se ne želite probuditi, pa sve do onih užasnih zbog kojih se budite obliveni znojem

Ipak, zasigurno su najzanimljiviji oni koji se ponavljaju i po nekoliko noći za redom, pogotovo ukoliko se u njima pojavljuje ista osoba. Možda vam je ta osoba draga, a možda vam je zakleti neprijatelj. Kako bilo, ovi snovi imaju svoje značenje. Međutim, ovakvi snovi ne znače da ćete sa osobom koju non stop sanjate provesti ostatak života, kako se ranije mislilo.

  • Naš um funkcioniše na sličan način kao kompjuter. Dok spavamo, taj kompjuter nastavlja sa radom, i ne može se tek tako ugasiti. Dok spavamo, imamo osjećaj kao da smo potpuno psihički prazni, ali naš mozak uvijek nastavlja sa radom – kaže psiholog Džon Mjaer.

Kako kaže dr. Mjaer, osobu koju često viđamo u snovima ne trebamo prihvatati na bukvalan način. Ta osoba je zapravo simbol određenog stresa i anksioznosti sa kojom se suočavamo u budnom stanju.

– Snovi često niju uvijek isti, ali tema ili osoba koja se ponavlja u snovima predstavlja neke neraščišćene račune na javi. Tada se ta pojava ponavlja iznova i iznova kao na kompjuteru. Stoga, ako su podaci na „mašini“ identični, onda ih je potrebno zamijeniti novim podacima, ili riješiti taj konflikt i problem – objašnjava dr. Majer.