ŠTA ZAPRAVO DOVODI DO UMORA: SIMPTOMI KOJI VAM MOGU POMOĆI DA SHVATITE KAKO DO NJEGA DOLAZI

Sigurno vam je poznat onaj osećaj kada se, čak i nakon sasvim dovoljno sati sna, probudite umorni. Najradije biste se odmah vratili u krevet i otkazali sve obaveze, a alarm odložili na neko vrijeme.

Ili vam se ipak tokom dana, naglo i bez ikakve prethodne najave, javi nagon za spavanjem toliko jak da jedva držite oči otvorene. Pad šećera, imuniteta, sve ste savjete iščitali pa i primjenili, ali ništa ne pali.

Rješenje postoji, a nutricionisti naglašavaju da postoje i varljivi uzroci koji dovode do takvih stanja. Radi se najčešće o stvarima koje odlučujete da stavite u svoje tijelo, hrani i piću koje vas podmuklo umaraju, a trebalo bi da činite upravo suprotno. Stručnjaci su klasifikovali vrste umora.

Džeki Lujnč, terapeutkinja i nutricionistkinja, za australijski je Kozmo objasnila kako je nagli pad energije najčešće povezan s padom nivoa šećera u krvi. U tim je slučajevima najbolje posegnuti za kvalitetnim izborom šećera – voćem.

Grčevi u mišićima

Ako se u nekom trenutku tokom dana osjećate upravo ovako, prazno, moguće da vam nedostaje magnezijum. A ako uz to osetite grčeve u mišićima, glavobolju i blage “tikove”, radi se samo o dodatnim simptomima nedostatka magnezijuma.

Često je fizički nedostatak snage povezan sa manjkom magnezijuma u krvi. Ako usred neke aktivnosti osjetite da jednostavno ne možete dalje, moguće je da je iscrpljenost uzrokovana upravo time.

Taj osjećaj čest je kod žena tokom menstrualnog ciklusa, pogotovo ako su oni obilni.

Manjak koncentracije

Osjećate se kao da vam je “mozak umoran” i jednostavno ne možete da razmišljate? Poremećaji koncentracije i nemogućnost da se usredsredite na bilo koju vrstu intelektualne radnje umije da bude povezan sa manjkom vitamina B. U tom slučaju treba uzeti vitamine B kompleksa, koji su veoma važni za nervni sistem, prenosi Prva.rs.

Hroničan stres i često konzumiranje alkohola utiču na smanjivanje količine ovog vitamina u krvi, a može se nadomjestiti i kvalitetnom ishranom punom zelenog lisnatog povrća. Istovremeni umor i napetost mogu biti posledica prevelike konzumacije kafe. Nutricionisti pri tome napominju da se može raditi i o ostalim pićima punim kofeina, poput gaziranih i zaslađenih napitaka.

Oni direktno utiču na održavanje tijela napetim i budnim pa nakon prevelikog “uživanja” u njima nećete ni tako lako zaspati. A možete samo pretpostaviti kakvi ćete se probuditi, prenosi Blic.