Šta više boli: porođaj ili udarac u testise?

Jačina bola zavisi od starosti kao i od trenutnog stanja osobe

Da li je bolniji porođaj ili udarac u testise pitanje je koje je vječna dilema i izvor polemike između muškog i ženskog pola. Tim naučnika pokušao je da odgovori na ovo hiljadama godina staro pitanje.

Da bi se bolje shvatila sama bol, bitno je znati da ljudsko tijelo može da podnese 45 del boli. Žena prilikom porođaja podnosi 57 del boli, što je jednako lomljenju 20 kostiju odjednom. S druge strane, smatra se da muškarci prilikom udarca u testise osjete bol jačine oko 9000 del, što je gotovo 160 istovremenih porođaja.

Pa, ako se meri po jedinicama boli (del), udarac u testise je daleko bolniji. Ali, ako se uzme u obzir da prosječan porođaj traje oko 8 sati i uključuje druge tegobe kao što su mučnina, umor, napetost i natezanje – rezultat je neriješeno.

Tome treba pridodati i činjenicu da osobe različito podnose bol. Ženski pol, poznat kao nežniji, mnogo je osetljiviji na bol od muškaraca. Takođe, jačina bola zavisi od starosti kao i od trenutnog stanja osobe. Tako, na primer, ako ste srećni i raspoloženi manje ćete osećati bol, nego ako ste nesrećni, umorni ili neraspoloženi.