Šta vas čeka ako kihnete na lijevu, a šta ako kihnete na desnu stranu

Kihanje je fascinantna pojava u ljudskom organizmu. Do kihanja dolazi zbog nadražaja u nosu, što uzrokuje snažno ispuštanje zraka čija brzina može dostići 150 kilometara na sat. Svakim pojedinim kihanjem izbacimo 40 hiljada kapljica. Jedno britansko istraživanje pokazalo je da ljudi kišu i kada im kroz glavu prolaze grešne misli.

Kihanje se u medicinskom rječniku naziva sternutacija. Ne možemo kihati i držati oči otvorenima. Zanimljivo je da niko nije otkrio zašto je to tako. Stari Grci i Rimljani kihanje u desno smatrali su srećom, a kihanje u lijevu stranu znak izvanredne budućnosti. Također, Grci su kihanje smatrali signalom bogova. U nekim kulturama smatra se da kihanjem duša pokušava izaći iz tijela. Ako osobi tada kažemo ‘Nazdravlje!’, pomažemo duši da se vrati nazad.

Znači, ako kihnemo u desnu stranu, bićemo sretni, ako kihnemo u lijevu stranu, čeka nas svijetla budućnost. Nisu loše obje varijante. Ili, možda, kroz nas prolaze bogovi, a možda nam se kroz glavu motaju i bludne misli…Kako se god uzme, kihanje nije loše…