Šta vam se može desiti ako zadržavate mokraću?

Nakon odluke da odložite odlazak u toalet i da nećete da urinirate, mozak vašim mišićima u bešici daje signal da se stisnu kako bi spriječili izlazak mokraće van i tako vas poštedjeli velike neprijatnosti.

Povremeno odlaganje odlaska u WC zdravoj osobi ne bi trebalo da prouzrokuje značajnije zdravstvene probleme, ali dugotrajno zaustavljanje prirodnog protoka urina može da izazove urinarnu retenciju, ali i infekcije mokraćnog sistema.

Kad se bešika odraslog čovjeka napuni sa oko pola litre mokraće, receptori na membrani bešike šalju signal mozgu da je vrijeme za „pražnjenje“.

Nakon odluke da odložite odlazak u toalet i da nećete da urinirate, mozak vašim mišićima u bešici daje signal da se stisnu kako bi spriječili izlazak mokraće van i tako vas poštedjeli velike neprijatnosti. Navedeni mišići izvrsno rade svoj posao sve dok ih dugotrajnim ustezanjem toliko ne oslabite da više ne mogu kvalitetno da obavljaju svoju funkciju.

Jedna od ozbiljnih posljedica slabljenja mišića jeste i pojava tzv. urinarne retencije, poremećaja koji za posljedicu ima nemogućnost potpunog pražnjenja bešike.

Još jedna neprijatna posljedica držanja značajne količine mokraće u bešici je veća izloženost infekcijama urinarnog trakta što se događa usljed nakupljanja opasnih bakterija u mokraći.