Šta vam govore promjene na noktima?

Promjene na noktima su česte i mogu upućivati na određene zdravstvene probleme, kao što su bolesti jetre, pluća i srca.

Nekada će se pojaviti bijele točke na noktima, dok se nekada može promijeniti sam izgled ili tekstura nokta. Važno je razlikovati normalne promjene na noktima koje se pojavljuju starenjem od promjena koje upućuju da nešto nije kako treba.

Kako prepoznati promjene na noktima?

Zdravi nokti su glatki i imaju stalno istu boju. S godinama se može promijeniti njihov izgled i struktura pa mogu postati oštriji i hrapaviji. Jednako tako, s godinama nokti sporije rastu i lakše se lome. Izgled noktiju se mijenja nakon ozljede, određenih infekcija, kao što su gljivične infekcije, nakon konzumacije nekih lijekova, ali i u trudnoći. Ipak, potrebno je obratiti posebnu pažnju kada se na noktima pojave ove abnormalnosti:

1. Promjena boje noktiju

Blijedi nokti tako mogu biti znak anemije, bolesti jetre, mogu upućivati na probleme sa srcem i na pothranjenost. Žuti nokti su s druge strane znak gljivične infekcije, a mogu biti odraz poremećaja rada štitnjače, bolesti pluća ili dijabetesa. Bijele točke na noktima mogu biti znak nedostatka određenih vitamina ili minerala.

2. Promjena teksture nokta

Kada je površina nokta valovita i nedostaje bijeli polukružni luk koji se nalazi na početku nokta, može se raditi o psorijazi ili upalnom artritisu. Ako se nokat počinje jako listati ili pucati, razlog može biti poremećaj u radu štitnjače. Kada je ova pojava praćena i žutim noktima, onda se ipak radi o gljivičnoj infekciji.

3. Tamna crta na noktu

Tamna crta koja se pojavljuje ispod nokta, najčešće na srediti nokta, može biti opasna i potrebno je što prije posjetiti liječnika. Naime, ovo može biti znak melanoma, odnosno raka kože.

4. Savijanje noktiju

Savijanje noktiju prema dolje ne događa se odjednom, već ovaj proces traje godinama, a može značiti nedovoljnu količinu kisika u krvi i može biti povezano s bolestima jetre, srca i pluća. Nokti se mogu i saviti u drugu stranu, prema gore te onda nalikuju na žlicu. Ovo može biti znak bolesti srca, problema s cirkulacijom ili simptom lupusa.

5. Odvajanje nokta

Kada se nokat odvaja od kože, ispod nokta će se pojaviti bijela boja. Odvajanje može biti znak infekcije, nuspojava korištenja određenih proizvoda, posljedica udarca, ali i znak psorijaze ili bolesti štitnjače.

Svako od ovih stanja ima svoje ime, a može upućivati na to da se u organizmu događaju promjene koje mogu biti simptom određenih bolesti ili stanja. Kada primijetite vidljivu promjenu na noktima, posjetite liječnika.

Na koje bolesti mogu upućivati promjene na noktima?

Promjene na noktima najčešće su znak psorijaze, a osim toga mogu biti simptom anemije, dijabetesa, problema sa štitnjačom ili znak bolesti jetre, bubrega, pluća ili srca. Jednako tako, vidljive promjene mogu nastati kao posljedica kroničnog stresa, udarca, kao i artritisa.

Kako se brinuti o noktima?

Kako bi nokti ostali zdravi, treba im posvetiti posebnu njegu, baš kao i svim drugim dijelovima tijela. Prije svega, ne grizite nokte, a skratite ih odmah nakon tuširanja ili kupanja kada nokti omekšaju. Neka uvijek budu suhi i čisti kako ne bi došlo do infekcije. Upravo zato je važno imati gumene rukavice kod čišćenja. Ne preporuča se često korištenje lakova za nokte i odstranjivače laka jer oni oštećuju nokte.

Ako su vam nokti krhki i slabi, režite ih redovito kako ne bi nezgodno pukli, a pomoći mogu i specijalizirana ulja i losioni, kao i obična krema za ruke. Važno je unositi u organizam vitamine i minerale, pri čemu su za nokte posebno dobri vitamin B kompleksa i cink koji jačaju nokte.

Nokti se s godinama mijenjaju, a određene promjene na noktima mogu biti znak nekih bolesti i problema u organizmu. Važno je uočiti ove promjene i posjetiti liječnika. Jednako tako, potrebno je posebnu pažnju posvetiti njezi noktiju kako bi ostali zdravi i čvrsti.