Šta učiniti kad vam je mobilni telefon često vruć

Donosimo vam nekoliko korisnih savjeta šta da uraditi kad vam se mobilni telefon često zagrijava.

Nemojte koristiti mobilni telefon prečesto ili ga stavite na način rada u avionu

Do pregrijavanja može dovesti i predugo igranje igrica ili razgovaranje, a ni visoke temperature nisu od pomoći. Kako biste ga ohladili prestanite koristiti aplikacije s intenzivnim korištenjem procesora, poput igara.

Izvadite mobilni telefon iz džepa

Ako su u pitanju visoke temperature, držanje u džepu uređaj dodatno grije. Kao i kod punjenja, najbolje ga je odložiti na mjesto zaštićeno od sunca i izvora topline.

Nemojte ostavljati telefon u automobilu

Automobil je poput staklenika tokom toplog dana. Jedna nedavna studija je otkrila kako automobil parkiran na suncu na 35 steni – može doseći temperaturu od 47 stepeni u svega sat vremena. Proizvođači pametnih telefona i sami ne preporučuju ostavljanje mobilnih telefona na temperaturama iznad 35 stepeni.

Ne punite mobilni telefon na mjestima koja su izložena direktnom sunčevom svjetlu

Kao što već vjerovatno vrlo dobro znate, punjenje mobilnog može prouzrokovati zagrijavanje. Ako svoj uređaj tako ostavite na mjestu koje je izloženo sunčevoj direktnoj svjetlosti dok se puni – to može dovesti do toga da se zagrije puno brže nego što bi se to inače dogodilo.

Ne punite pametni telefon dok je pod jastukom

Iz istog razloga kao iznad, ne smijete mahinalno ostavljati svoj telefon pod jastukom, dekom ili pod nekim drugim materijalom koji ga može dodatno zagrijati. Ako je u interijeru ili na otvorenom prilično vruće, toplota koju telefon stvara za vrijeme punjenja može se popeti na prilično opasan nivo. Svakako punite telefon u hladu i po mogućnosti na tvrdoj i hladnoj površini.

Nemojte nikako stavljati telefon u frižider

Iako se čini kao da ovakvo šta niko ne bi napravio, dobro je ipak upozoriti. Nagle promjene u temperaturi takođe su jako loše po vaš telefon, a naročito zbog kondenzacije vlage unutar uređaja. Bolje rješenje bi bilo da mobilni naprosto isključite i ostavite ga na nekom hladnom mjestu dok mu se toplota ne vrati na prihvatljivu sobnu temperaturu.