Šta u stvari znače bijele tačke na korijenu nokta

Leukonihija – bijele tačke ili crte na noktima. Mnoge zdrave odrasle osobe primjete ove bijele tačke kad tad na svojim noktima, znate li šta su one zapravo?

Kod nekih ljudi, ove bijele tačke se manifestuju kao sitne tačkice raspoređene preko cijelog nokta. Za druge, bijele tačke mogu biti velike i protezati se preko čitavog nokta. Tačke se mogu pojaviti na jednom ili nekoliko noktiju.

Najčešći uzrok leukonihije je povreda korijena nokta. Ove povrede mogu se desiti ako priklještite ili udarite nokat ili prst. Česti manikir i pedikir, ili upotreba gela ili akrilnih noktiju, takođe mogu oštetiti korijen nokta i sam nokat. Postoji i nekoliko drugih uzročnika koji mogu biti odgovorni za neobične bijele tačke na vašim noktima.

Uzroci bijelih tačaka

Bijele tačke ili tačkice na noktima su česte. Postoji nekoliko uzročnika. Mogući uzroci uključuju:

    Alergijsku reakciju
    Gljivičnu infekciju
    Povredu nokta
    Nedostatak minerala

Alergija na lak za nokte, sjaj, učvršćivač ili sredstvo za uklanjanje laka mogu izazvati bijele tačke na vašim noktima. Upotreba akrilnih noktiju ili gela takođe mogu oštetiti nokte, te izazvati ove bijele tačke.
Gljivična infekcija

Na noktima se može pojaviti česta gljivica koja se naziva bijela površinska onihomikoza. Prvi znak infekcije može biti nekoliko malih bijelih tačaka na noktima. Infekcija može rasti i proširiti se ispod nokta, na korijen nokta ili čak na kožu koja okružuje nokat. Nokti na nogama mogu se izlistati, a zatim zadebljati i postati krhki.

Povreda nokta

Povreda korijena vašeg nokta može uzrokovati bijele tačke na vašem noktu tokom rasta. Međutim, zbog vremena potrebnog za rast vaših noktiju, možda se nećete sjećati povrede. Neke povrede neće imati posljedica četiri sedmice, a ponekad je potrebno i više vremena.

Česti uzroci povreda noktiju uključuju:

    Udaranje prstiju vratima
    Udaranje prstiju čekićem
    Udaranje prsta od pult ili sto

Čest manikir može takođe uzrokovati oštećenja koja rezultiraju bijelim tačkama na vašim noktima. Pritisak koji manikir vrši na vaš nokat može oštetiti korijen nokta.

Nedostatak minerala

Bijele tačke na noktima možete primjetiti i ako imate nedostatak određenih vitamina ili minerala.Najčešći nedostaci minerala povezani sa ovim problemom su nedostatak cinka i nedostatak kalcijuma.
Dodatni uzroci bijelih tački na noktima

Manje česti uzroci bijelih na noktima uključuju:

    Srčane bolesti
    Loše zdravlje
    Prestanak rada bubrega
    Psorijaza ili ekcem
    Pneumonija (Upala pluća)
    Trovanje arsenom

Iako mogući, ovo su jako rijetko stvarni uzrok bijelih tačaka na vašim noktima. Vaš doktor će vjerovatno istražiti niz drugih mogućih uzroka, ako se na vašim noktima pojave ove bijele tačke, prije razmatranja ovih ozbiljnijih problema.

Simptomi

Bijele tačke se mogu manifestovati na različite načine na vašim noktima. Mogu izgledati kao:

    Sitne tačkice veličine vrha hemijske
    Veće “crte” preko noktiju
    Veće pojedinačne tačke

Uzrok bijelih tačaka na vašim noktima može diktirati u kom od ovih oblika se tačke manifestuju.

Možete imati i dodatne znakove ili simptome, u zavisnosti od uzroka bijelih tačaka. Na primjer, povreda noktiju može izazvati velike bijele tačke na sredini nokta, a alergijska reakcija može prouzrokovati nekoliko bijelih tačaka po čitavom noktu. Izgled bijelih tačaka ili linija može se razlikovati čak i od nokta do nokta.

Dijagnoza

Ako vaše bijele tačke nisu učestale i mislite da su najverovatnije povezane sa povredom, možda nikad nećete morati da posjetite doktora po tom pitanju. Samo budite pažljiviji i izbjegnite povrede ili prekinite ponašanje za koje sumnjate da je uzrok bijelih tačaka.

Ako primjetite da se tačke često pojavljuju, ne nestaju ili postaju sve gore, onda je vrijeme da se obratite doktoru. Većina problema koja bi mogla uzrokovati bijele tačke na vašim noktima lako se tretiraju nakon uspješne dijagnoze.

Tokom vašeg pregleda doktor će pregledati nokte i ruke ili stopala. Na osnovu njegovih zapažanja, može dati dijagnozu i ponuditi riješenje. Ako doktor nije siguran u vezi dijagnoze, može zatražiti nekoliko testova kako bi eliminisali moguće uzroke. Ovo se posebno odnosi na sumnju vašeg doktora da je uzrok za bijele tačke na vašim noktima nedostatak vitamina ili minerala.

Tretmani

Liječenje se razlikuje u ovisnosti od uzroka bijelih tačaka na noktima.

Alergijska reakcija

Prestanite da koristite proizvod za poliranje, sjaj ili bilo koji proizvod za nokte, za koji mislite da je odgovoran za alergijsku reakciju. Ako simptomi alergijske reakcije ne nestanu nakon prestanka upotrebe proizvoda, konsultujte sa svojim doktorom.

Gljivična infekcija

Oralni antimikotični lijek je najčešći tretman, a mnogi doktori će takođe propisati lokalni antigljivični tretman (krema, gel, šampon za kožu, itd.). Prosječno vrijeme tretmana je tri mjeseca, a važno je primjenjivati tretman u propisanom vremenskom periodu, u suprotnom, možda nećete u potpunosti ukloniti infekciju, tada postoji velika vjerovantoća da će se infekcija ponovo proširiti.

Povrede noktiju

Većini povreda noktiju je najbolji lijek vrijeme. Pošto nokat raste, oštećenje će se pomjerati ka kraju nokta. Vremenom, bijele tačke navašem noktu će nestati u potpunosti.

Kozmetički tretmani

Ako je diskoloracija vaših noktiju problematična ili tražite privremeni način da ih prikrijete, koristite lak za nokte. Lak za nokte u boji kože je prirodan način sakrivanja bijelih tačaka. A šareni lakovi su zasigurno zabavni i nude veliki broj opcija.

Uticaj bjelih tačaka na vas

Za većinu ljudi, bijele tačke na noktima nisu ništa drugo nego dosadne. Bijele tačke su rijetko znaci ozbiljnijih problema, a većina će nestati same od sebe, bez liječenja.

Ako ste primjetili bijele tačke tačke i zabrinuti ste ili nervozni, ne brinite. Brza posjeta doktoru može vam pomoći da razjasnite šta izaziva bijele tačke i da vam odgovori na bilo koje dodatno pitanje koje imate. Većina tretmana je brza i efikasna.

Sljedeći koraci

Ako ste primjetili bijele tačke na noktima i pitali se šta da radite, evo nekoliko savjeta:

Razmislite o mogućim povredama i zaštitite svoje nokte. Da li ste nedavno udarili nokte ili na bilo koji način povrijedili prste? Da li su se bijele tačke pojavile na mjestu povrede? Zaštitite svoje nokte najbolje što možete kada radite bilo gdje gdje se mogu priklještiti, udariti ili polomiti.

Spoznajte simptome. Da li imate neke druge simptome, kao što su promjene boje noktiju ili teksture? Da li vam nokti postaju žuti ili krhki? Možda ćete morati da posjetite doktora za tačnu dijagnozu i liječenje.

Razgovarajte sa svojim doktorom. Ako mislite da bijele tačke na vašim noktima nisu uzrokovane povredama, možete zakazati pregled kod svog doktora. Nakon pregleda, vaš doktor može ponuditi dijagnozu i riješenje.

Promijenite ishranu kako bi vaši nokti bili zdraviji. Uravnotežena ishrana i unos adekvatnih nivoa vitamina su ključni u spriječavanju neželjenih efekata kao što su bijele tačke na vašim noktima. (alternativnizivot)