Šta trebate piti i jesti ako vas hvata umor usred dana? Špinat, narandžin sok i banana vraćaju snagu!

Osjećate se mlitavo, umorno i ništa vam se ne da? Kunjate za radnim stolom? Ne trebate posegnuti za energetskim pićima. Pokušajte nekom od ovih namirnica, sigurno će vas preplaviti energija.

 Špinat

Postoji li nešto što špinat ne može riješiti? Pun je hranjivih tvari – vlakana, vitamina K (za kosti), luteina (za oči), a neka istraživanja pokazuju da pomaže mišićima prilikom tjelovježbe. Ali u njemu ima i puno željeza, što znači da vas može ‘podići’ kad ste umorni.

Sok od narandže

Vitamin C pomaže u proizvodnji karnitina, koji masnoće pretvara u energiju. Čaša cijeđene naranče, plus dovoljno voća i povrća (paprika, brokula, jagode) i prštat ćete od energije.

Banane

Još jedna čudotvorna namirnica puna hranjivih tvari. Banana će vas snadbjeti energijom i održati stabilan nivo šećera u krvi.

Jaja

Proteini iz jaja, posebno oni iz bjelanjka, pomažu nam da ostanemo budni i održimo koncentraciju.

 Grčki jogurt

Kremasta poslastica pružit će vam dvostruko više proteina od običnog jogurta, što će pomoći u održavanju nivoa energije.

 Kvinoja

Ova namirnica je kod nas zanemarena, a može se nabaviti u svim prodavnicama zdrave hrane. Njeni kompleksni ugljikohidrati održavaju nivo šećera u krvi, što znači da vam energija neće naglo pasti.