ŠTA TO ZNAČI KAD POČNEMO NAGLO DLAKAVITI ILI ĆELAVITI

Bilo da je riječ o njihovom bujanju, ispadanju ili drugim promjenama, dlake nam uvijek govore nešto o našem zdravlju.

Možda zvuči malo suludo da nam naša kosa ili obrve mogu nešto reći, međutim, dokazano je kako jače bujanje ili pak gubitak dlaka i dlačica šalje jasnu poruku o našem zdravstvenom stanju.

1. Možda imate neki autoimuni problem

Iako se to događa rijetko, imunološki sistem može djelovati na folikule dlaka, a posljedica toga može biti gubitak kose u omeđenim kružnim zonama (takozvana alopecia areata), gubitak sve kose na glavi (alopecia totalis) ili gubitak dlaka i na glavi i na ostatku tijela, uključujući obrve i trepavice (alopecia universalis). Takva stanja obično se liječe sistemskim steroidima, a kosa i dlake potom ponovo narastu. Nažalost, uvijek može ponovo doći do ispadanja.

2. Hormonalni poremećaj

Iznenadni intenzivniji rast ili gubitak kose kod žena često je posljedica neravnoteže muških spolnih hormona koji su prirodno prisutni i u ženskom tijelu. Primjerice, ako vam se povisi razina testosterona, posljedica će biti pojačana dlakavost.

Kad se pojačana dlakavost na tipično muškim zonama tijela (rast dlačica iznad i oko pupka, na prsima ili na gornjem dijelu leđa) javi kod žena, radi se o hirzutizmu. Više od osam dlačica oko svake bradavice kod žena smatra se abnormalnim i tada se već može govoriti o hirzutizmu. I ćelavljenje kakvo je tipično u muškaraca, ako se javi u žena, također je znak hormonalnog poremećaja. To se obično događa u menopauzi, kad padne razina estrogena, a razina testosterona poraste. Tada se može dogoditi da poneka deblja dlačica izbije čak i na bradi.

3. Možda je vrijeme da odete na pregled jajnika

Ako je hirzutizam praćen neredovitim menstruacijama, vjerojatno je riječ o sistemskom problemu. Najčešći uzrok je sindrom policističnih jajnika, koje karakteriziraju povećani jajnici koji sadrže malu količinu tekućine nakupljene u folikule. Drugi mogući uzrok je debljina, a ona također može biti popratna pojava kod sindroma policističnih jajnika.

4. Možda imate tumor

Ako se hirzutizam pojavi naglo i jako dramatično, na primjer u roku od šest mjeseci, i ako su vam pritom razine testosterona i DHEA povišene, moguće je da imate tumor koji otpušta muške hormone te tako mijenja hormonalnu sliku u vašem tijelu tako da dolazi do pojačane dlakavosti. U tom slučaju moguće je da se radi o tumoru nadbubrežne žlijezde ili tumoru jajnika.

5. Možda imate manjak željeza ili slabo aktivnu štitnjaču

Gubitak kose i dlaka po tijelu može biti simptom hipotireoze ili manjka željeza. Takav problem može se javiti kod vegetarijanaca ili kod žena s jakim menstrualnim krvarenjima. Gubitak dlaka uzrokovan hipotireozom je specifičan: primijetite li da vam ispadaju dlačice na vanjskim krajevima obrva, provjerite razinu TSH-a u krvi.

Do privremenog g