Šta sve može moć ljudskog dodira

Kada je u pitanju masaža prva misao je uživanje i nesumnjivo novac koji potrebno odvojiti za taj užitak. Ipak, ako pođemo od činjenica zbog kojih je masaža toliko djelotvorna i popularna, možda ćete odvojiti više vremena i novca za ovaj način opuštanja uma i tijela od svakodnevnih stresova.

Sam osjećaj ljudskog dodira može da bude vrlo moćan, kada je u pitanju opuštanje mišića, otklanjanje stresa i prevencija povreda. Kao što je pokret utkan u čovjekov život od samog rođenja, tako je i dodir prisutan kao nesvjesna radnja. Kako? Sigurno ste nekad osjetili kako izgleda glovobolja, bol u stomaku ili neka povreda. Zbog nemogućnosti kontrole bola mi u tom trenutku nesvjesno stavljamo ruku na bolno mjesto čime težimo da otklonimo nelagodnost koju bol proizvodi. Zato je osjećaj ljudskog dodira kroz masažu visoko senzibilan oblik komunikacije.

Postoje različite vrste masaža, a najosnovnije su:

Higijenska masaža ( njega tijela, prevencija premora, prenapregnutost mišića )

Sportska masaža ( liječenje sportskih povreda, prevencija uslijed fizičkih napora i opuštanje mišića )

Terapeutska masaža ( primenjuje se u cilju liječenja različitih oboljenja )

Benefiti masaža su zaista nemjerljivi, a evo i zašto:

Nervni sistem (otklanja nervnu razdražljivost, nesanicu, glavobolje, napetost i umor)Mišićni sistem (opušta i smanjuje napetost mišića, poboljšava cirkulaciju i tonus mišića)Limfni sistem (eliminacija toksičnih supstanci akumuliranih prilikom stresnih situacija)Respiratorni sistem (usporava i produbljuje disanje, pomaže pri izbacivanju sluzi i sekreta)Digestivni sistem (utiče na borbu protiv opstipacije tj. zatvora)

Kao i sve u životu, uvijek postoje dvije strane medalje, tako da masaža može izazvati određene kontraindikacije, pogotovo u slučajevima:

Povećanja temperature tijela

Kod gnojnih promjena na koži, opekotina i menstrualnog ciklusa

Kod malignih oboljenja

Kod srčanih bolesnika

Kod dijabetičara itd.

Zbog svega ovog treba biti oprezan i obratiti se proverenim i stručnim licima. Sve u svemu, masaža je više korisna nego štetna, što je jasno. Interesantan podatak je da prostorije za masažu treba da budu namenski uređene, poželjnih pastelnih boja koje daju toplinu, muzike koja je veoma bitna i idealne temperature od 23-25 stepeni.

Zdrava ishrana i fizička aktivnost su preduslov za odlično zdravlje, dobro raspoloženje i vitak stas. Ako ovim pozitivnim navikama dodate masažu, u skladu sa vašim mogućnostima, život će vam zaista postati prijatniji i podnošljiviji, što je u današnje vrijeme velika prednost.