ŠTA SVE IMA SVOJ DAN U GODINI: PEŠKIRI, MESO, GRUDNJACI, RODE

Skoro svaki u godini posvećen je nekom problemu ili nekoj društvenoj grupi, o kojem se nedovoljno govori ostalih 365 dana.

Neki od ovih “praznika” su poprilično bizarni, poput – Svjetskog dana orgazma ili Svjetskog dana peškira, a neki nas podsećaju i na teme koje nisu nimalo prijatne.

31. januara – Nacionalni dan borbe protiv duhanskog dima. Kad kažemo pušenje, prije svega mislimo na dim, neprijatan miris i zavisnost, ali najteža posljedica su bolesti – prije svega rak i hronična opstruktivna bolest pluća, za koje takođe postoje posebni dani u godini.

21. februar – Dan maternjeg jezika. Na prvi pogled, ništa lakše nego očuvati maternji jezik međutim svjedoci smo činjenice da neka djeca, prve riječi koje izgovare nakon “mama” i “tata” budu engleske ili neki nerazgovijetan miks…

20. mart – Dan odricanja od mesa. Vegetarijanci su oduševljeni ovim “praznikom”, a bit će sretno je i vaše tijelo, jer, čak i ako nemate problem sa ubijanjem životinja ili ne shvatate ekološki aspekt vegetarijanstva, dobro će vam doći “čišćenje” od masnoća životinjskog porijekla, jer ni u čemu ne treba preterivati…

10. april – Dan bašlije. Jedna jednostavna stvar, koju nerijetko svako od nas koristi je bašlija. “Sigurnosna igla” patentirana je sredinom 19. vijeka, iako su slične naprave koristili i stari Grci i Rimljani.

25. maj – Dan peškira. Ovaj dan uveden je ne (samo) zato što je to praktična stvar, bez koje bi život savremenog čovjeka bio nezamisliv, već u znak poštovanja prema autoru Autostoperskog vodiča kroz galaksiju.

24. juni – Svjetki dan roda. Svetski dan roda je 24. jun. Rode su ptice koje u našim životima imaju poseban značaj – još dok smo djeca, slušamo priče kako su nas rode donijele na svijet, jer je biologija za te godine suviše komplikovana stvar.

25. avgust – Evropska noć slijepih miševa. Da su sitne životinje koje lete u tami korisne, a ne opasne, teško ćete ubijediti nekoga ko se istinski plaši slijepih miševa. Ipak, famu da su to krvoločne životinje, da se petljaju u kosu i napadaju ljude polako odlazi u historiju, a slijepi miševi se sve više cijene.

29. septembar – Svjetski dan gusaka. Prema jednoj legendi engleskih iseljenika u SAD, ako jedete guske 29. septembra (na dan svetog Mihajla) nećete poželjeti novac cijele godine.

13. oktobar – Svjetski dan nenošenja grudnjaka. Dan koji slave žene, a obožavaju muškarci. Grudi su prirodno lijepe i ne treba ih sputavati, a nije baš ni udobno. Stoga, žene, makar jedan dan priuštite svojim grudima slobodu.

19. novembar – Dan muškaraca. Stvari su toliko ozbiljne da se u nekim državama organiziraju i protesti za prava muškaraca. Istog dana obilježava se i Svjetski dan toaleta.

22. decembar – Svjetski dan orgazma. Trebalo bi da skrene pažnju na činjenicu da su intimni odnosi često skriveni pod velom tabua. Ipak, jedna vrsta orgazma toliko je posebna da ona ima i svoj, poseban dan, 6. avgust.