Šta svačijoj duši donosi osmjeh, a šta zagrljaj, koliko toplim zagrljajem odnesemo patnje nesretnima?

Nije teško prepoznati iskreni osmjeh koji je odraz nas samih i našeg spokoja.

Osmjeh je odraz vašeg bića i trebalo bi da bude iskren i neusiljen jer služi vraćanju sreće u sopstveni i živote ljudi oko vas. Ukoliko dan započinjete osmjehom, to je znak da ste ostvarili uslove da budete spokojni i radosni.

Izvor iskrenog osmjeha krije se u probuđenom umu, radosti i, prije svega, miru. Iskreni osmjeh sam po sebi predstavlja vrhunsko umjetničko djelo i inspiraciju mnogih umjetnika. Ova stanja ispunjenosti moguće je dostići malim koracima, svjesnim udasima kojima ćete unositi prijeko potreban mir i izdasima kojima ćete odagnati brigu, negativne misli i neprekidno trčanje ka ostvarenju ciljeva.

Zapravo, sreća se krije u samom procesu i putu do ostvarenja sebe i svojih želja. Tič Nat Han u knjizi „Mir u svakom koraku“ savjetuje kako da meditiramo o ljubavi, saosjećanju i grljenju.

1. O ljubavi:
Plod drveta razumijevanja upravo je ljubav čija se energija poput svjetlosti i zvuka probija svuda i ima stvaran uticaj u svijetu. Svakodnevica nam otkriva koliko je um ljubavi prisutan na osnovu komunikacije sa drugim ljudima. Impuls ljubavi nastaje u srcu i širi se mislima u vidu riječi i djela koja mogu promijeniti život.

2. O saosjećanju:
Sjeme saosjećanja otklanja patnju drugih ljudi. Plemenita energija saosjećanja ne traži ništa zauzvrat i na taj način donosi spokojstvo. Stvaranjem kontakta sa drugom osobom razvijamo sposobnost razumijevanja i saosjećanja, stavljajući se u njihovo tijelo, emocije i mentalni sklop. Uvidom u patnju drugih, prestaćemo sa okrivljavanjem i pomirićemo se sa sobom, čime obezbjeđujemo prostor za protok ljubavi.

3. O zagrljaju:
Kada grlite nekog, potrudite se da ne budete rasijani i da ne razmišljate o drugim stvarima. Svjesno udahnite i izdahnite vraćajući se sadašnjem trenutku i osobi sa kojom se grlite. Dok zagrljaj traje, izvedite tri puta vježbu udah-izdah i obostrano ćete uživati u zagrljaju koji će stvoriti osjećanje postojanja u datom trenutku i dragocjenosti osobe preko puta vas. (Lovesensa)