ŠTA SEKSUALNA MAŠTANJA GOVORE O NAMA? Grupni, nasilni, seks s osobom istog spola…

Seks ni u modernom društvu nije prestao biti tabu. Iako danas opuštenije i otvorenije razgovaramo o ovom važnom području ljudskog života, među temama koje najradije izbjegavamo su i seksualne fantazije

Nelagoda, stid, crvenjenje, šturi odgovori… većina ljudi ovako reagira na sami spomen seksualnih fantazija. U odnosu na razgovore o tome koliko često i s kim vodimo ljubav, tema intimnih fantazija daleko je rjeđe na tapeti. Jedan od razloga za ovakav stav je nesigurnost oko toga što zapravo seksualne fantazije govore o nama, i govore li uopće išta. Jesu li one možda odraz naših podsvjesnih želja i skrivenih potreba koje ne želimo otvoreno izražavati?

Manifestacije kreativnosti

Nemali je broj onih koji činjenicu da nemaju fantazije doživljavaju kao problem. Ponekad se pitamo i jesu li naše maštarije nedovoljno zanimljive? Znače li “preobične” fantazije da smo frigidni i nemaštoviti?

Seksualne fantazije su neodvojivi dio ljudske prirode, one prvotne težnje za maštanjem i sanjanjem. Neke od erotskih maštanja mogu biti povezane sa onim što se događa, odnosno ne događa u našem seksualnom životu, ali većina njih nije. U glavi nam se može vrtjeti niz suksualnih scenarija koji nemaju nikakve veze sa našim svakodnevnim navikama i željama.

Mnoge udate žene priznaju da su u svojim dvadesetim često maštale o seksu sa drugom ženom. Zbog takvih snova su uglavnom osjećale krivnju i pitale se nisu li možda homoseksualke. No, istraživanja su pokazala da ovakve fantazije ne impliciraju nužno potisnute lezbejske sklonosti, već da su one tipične kod heteroseksualnih žena i da su manifestacija istraživačkog i kreativnog dijela mozga.

Slično je i sa ženama koje maštaju o nasilnom ili prisilnom seksu. Naravno, ovo nipošto ne znači da one zaista žele biti silovane. Istraživanja su pokazala da su fantazije o silovanju iznenađujuće česte. One su najčešće odraz onog pasivnog, internog dijela identiteta kojem odgovara tuđa dominacija i odlučnost. Drugo objašnjenje je da se oni koji osjećaju krivnju zbog seksualnih maštarja u ovakvim fantazijama nesvjesno prepuštaju tuđim potrebama I željama, čime otpuštaju, tj. rješavaju se osjećaja odgovornosti.

Kuda vas vaša mašta vodi?

Nasilni seks – Fantazije ovog tipa uključuju scene prinudnog seksa, nasilnog tretiranja, vezivanja ili sl. Najčešće se objašnjavaju kao izraz pasivnog dijela naše osobnosti i uživanje u podređenoj ulozi, a mogu predstavljati i jedan od načina razrješavanja krivnje koju imate zbog vlastitih želja.

Vođenje ljubavi sa osobom istog spola – Fantazije koje uključuju seks sa osobom istog spola nisu nužno izraz potisnutih homoseksualnih sklonosti. One najčešće upućuju na to da postoji područje vašeg života ili uma koje niste dovoljno dobro upoznali ili koje potiskujete, odnosno ne izražavate.

Grupni seks – Ovdje je riječ o fantazijama koje uključuju seks sa dvoje ili više ljudi. Može ukazivati na vlastita ograničenja, u smislu da nas je strah ili sram izraziti svoje želje. Kako uključuju i dozu egzibicionizma, ukazuju i na potrebu da budemo željeni i viđeni.

Posmatranje spolnog odnosa drugih – Ovakvom obliku maštanja najčešće se prepuštaju muškarci. Uglavnom zamišljaju da sa strane, bez sudjelovanja, promatraju dvije žene kako vode ljubav i govore im šta da rade. Ovaj tip fantazije otkriva potrebu onoga tko mašta za preuzimanjem kontrole i moći u vezi. Fantazija je prisutnija kod muškaraca koji imaju dominantnu majku.

(aura.ba)