Šta se stvarno dešava kada spavate sa šminkom na licu

Nije sramota da to priznate: svi smo bar jednom ili dva puta otišli na spavanje, a da nismo skinuli šminku. Bez obzira da li je uzrok bio naporan radni dan ili koja čašica više, spavanje sa šminkom na licu, s vremana na vrijeme, potpuno je bezopasno, zar ne? Greška!

Ispostavilo se da ova greška može napraviti ozbiljnu štetu na vašoj koži, čak i kada je pravite jednom u toliko. Ukoliko spavate sa šminkom na licu vi zapravo sprečavate proces obnavljanja kože (koji se dešava tokom spavanja) te stvarate preduslove za oštećenja i preuranjeno starenje kože. Evo i kako različiti proizvodi za uljepšavanje utiču na to.

Puder

Puder je gust i, uopšteno, “leži” preko drugih proizvoda za uljepšavanje tokom cijelog dana. Velike čestice i pigment razlažu se tokom dana te su izloženi prirodnim procesima kao i zagađivačima životne sredine i bakterijama. Metabolički nusproizvodi, kao i samo razlaganje šminke, sprečavaju važnu ulogu procesa mikrocirkulacije koji pomaže u obnavljanju kože. To može dovesti do zapušenja pora i nastajanja bubuljica i akni kao i do razlaganja kolagena, što dovodi do pojave bora.

Prajmer

Prajmer ima potencijal da ostavi negativan efekat na koži, ali sve zavisi od načina na koji ga nosite. Ukoliko ga nosite tokom cijelog dana to je prilično štetno, jer vanjski zagađivači ostaju na vašoj koži. Ukoliko ga nanosite na svježe opranu kožu i koristite ga za hidrataciju, onda je to u redu.

Karmin

Spavanje sa bilo kojom vrstom karmina dovodi do sušenja i pucanja usana. Uvijek ga skidajte prije spavanja te nanosite izdašnu količinu balzama (ili vazelina) koji će usnama vratiti hidrataciju.

Maskara

Čestice maskare začepljuju folikule dlake te izazivaju iritaciju na njima. Ako dođe do iritacije, otok može izazvati blefaritis, a bakterije mogu uzrokovati konjuktivitis kojeg se veoma teško možete riješiti. Pored toga, spavanje sa maskarom može uticati na sušenje, lomljenje i opadanje trepavica.

Ukoliko vam se ipak desi da idete na spavanje, a da niste skinule šminku, pored kreveta držite maramice za skidanje šminke, jer će vas one podsjetiti šta trebate uraditi.

Autor: minimagazin.info