ŠTA SE DOGAĐA AKO SVAKODNEVNO MASIRATE OVU TAČKU NA STOPALU?

Pritiskanje ove tačke pomaže kod glavobolje i vrtoglavice, zamagljenog vida, crvenih, natečenih i bolnih očiju, mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva, ljutnje, razdražljivosti, nesanice i tjeskobe

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja može znatno utjecati na rad organizma. Jedna od tih zona jeste i tačka između nožnog palca i prsta do nožnog palca. Njenim masiranjem olakšavamo glavobolje, mučnine i mnoge druge zdravstvene tegobe.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini akupresuri ovu „magičnu tačku“, zvanu Tai Chong, preporučljivo je svakodnevno pritiskati ili masirati u malim krugovima oko 2 minute (možete i 3, 4 puta dnevno).

Kako biste tačno odredili gdje se ta tačka nalazi, stavite prst po dužini ispod palca i prsta do palca i ispod prsta nalazi se ta tačka. Tačka bi na dodir trebala biti relativno mekana.

Pritiskanje ove tačke potaknut će bolji protok životne energije, te pomoći kod slijedećih zdravstvenih tegoba: glavobolje i vrtoglavice, zamagljenog vida, crvenih, natečenih i bolnih očiju, mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva, ljutnje, razdražljivosti, nesanice i tjeskobe

‘To je tačka meridijana jetre. Njeno masiranje pomaže i kod problema kao što su palpitacija (osjećaj preskakanja srca), gorkog okusa u ustima, reguliranja menstrualnog ciklusa i boli u lumbalnom djelu leđa’, kazala je za „zadovoljna hr“ Petra Butinar, homeopat i vlasnica diplome Međunarodne škole akupunkture, akupresure i elektroakupunkture.

 Po njenom tumačenju, svaki prst označava jedan dio tijela, odnosno organ, psihičko stanje i fizičke simptome. Pritiskom na svaki prst možete izbalansirati tijelo i riješiti se određenih tegoba.