ŠTA SE DEŠAVA U TIJELU AKO SVAKI DAN PIJETE MLIJEKO

Od davnina, mlijeko i mliječni proizvodi smatraju se korisnom i zdravom ishranom, a mnogi stručnjaci ističu da se svježe prirodno mlijeko može nazvati nekom vrstom rastvora koji sadrži više od dvije stotine različitih organskih i mineralnih elemenata.

Vjerovatno ne postoji nijedan sličan proizvod, izuzev jaja, koji bi imao takav spoj čitavog kompleksa hranljivih materija. Pola litra mlijeka je skoro trećina čovekovog dnevnog unosa proteina. Upravo su proteini mliječnih proizvoda nosioci posebnih zaštitnih faktora – imunoglobulina koji proizvode antitijela protiv većine virusa i mikroorganizama.

Mlijeko sadrži dosta kalijuma, koji je izuzetno važan za održavanje elastičnosti krvnih sudova. Prema riječima stručnjaka, mliječna mast sadrži više od 30 različitih masnih kiselina, vitamine A i D i značajnu količinu fosfora. Inače, kod ranih bolesti, mleko sa visokim procentom masti ima izraženiji terapeutski efekat od obranog mlijeka.

Mlijeko je također efikasno u prevenciji osteoporoze: oko 80% dnevnog unosa kalcijuma ljudsko tijelo može da nadoknadi kroz mliječne proizvode. Također, mlijeko je odličan “sedativ”. Čaša mlijeka ujutru pomaže da se osjećate budno i puno energije, a uvečer da se opustite i uklopite u san. Između ostalog, mlijeko savršeno gasi žeđ i smanjuje želju za alkoholnim pićima.

Kako odabrati mlijeko?

Važno je naučiti kako pravilno izabrati mlijeko. Na primjer, natpis na pakovanju “punomasno mlijeko” znači da pred sobom imate prirodni proizvod, koji je samo podvrgnut toplotnoj obradi. Natpis “normalizovano mlijeko” ukazuje da je mlijeko različitog procenta masti i sa različitih farmi miješano i dovedeno do potrebne masnoće za prodaju. Inače, u takvom mlijeku mogu biti prisutne biljne masti.

“Rekonstituisano mlijeko” je proizvod koji se dobija od osušenog mlijeka u prahu. Ova vrsta mlijeka se ne razlikuje od prirodnog po mineralnom sastavu i kalorijskom sadržaju, ali ne sadrži potrebne hranljive materije. Također, prilikom izbora, obratite pažnju na rok trajanja mlijeka: što je duži, to je više različitih aditiva u proizvodu. Prirodno mlijeko ne može dugo da se čuva.

Ipak, stručnjaci tvrde da dodavanje mlijeka kafi nije najbolja ideja.

Također, ne bi trebalo da kuhate mlijeko. Kada se ono zagrije na 30 stepeni, vitamini počinju da se razgrađuju u njemu – kaže ruski doktor Jevgenije Šmerko.