Šta se dešava sa vremenom: APRILSKA EKSPLOZIJA HLADNOĆE

Iako je već danas, nakon izuzetno toplog kraja protekle sedmice, u BiH stiglo osjetno zahlađanje praćeno kišom, ipak je teško povjerovati u povratak zime i snježnih padavima. No upravo to je najavio bh. meteorolog Nedim Sladić, prognozirajući “zimu u aprilu”.

“Nestabilno vrijeme je pred nama, a od subote, 03.04. za april mjesec nakon prelaska hladnog frontalnog poremećaja i hladnije od prosjeka, temperature zraka će do 10. aprila biti niže od prosjeka. Izračuni su skloniji zimskom scenariju u prvoj dekadi aprila, u skoro sličnoj mjeri i u gotovo iste dane kao 2003 – prognozirao je Sladić

A slično viđenje vremenske situacije u narednim danima za ovaj dio Evrope donosi i specijalizovani portal Severe Weather Europe. Prema njihovim najavama, zimski dani na Balkanu bit će utorak i srijeda, dok će se ostatak Evrope smrzavati već od početka nedjelje.

Naime, Severe Weather Europe piše da stari kontinent očekuje “veoma dramatična promjena vremena za uskršnje praznike”. Kako je navedeno, “istorijska arktička hladnoća” prvo će pogoditi Ujedinjeno Kraljevstvo i Irsku, a zatim će se raširiti prema centralnoj Evropi, Mediteranu i Balkanu.

Portal podseća da u drugoj nedjelji aprila temperature uglavnom rastu, a vegetacija cvjeta, ali da talas hladnoće koji dolaze ovaj april može učiniti jednim od najhladnijih u određenim dijelovima Evrope.

Što se Balkana tiče, najave su takođe dramatične. Portal navodi da će se “u utorak oko Alpa i Balkana razviti masivni snijeg sa mećavama”. Čak se u određenim dijelovima poluostrva predviđa između 20 i 30 cm snijega.

Ove prognoze odnose se na Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku… Dakle, povratak zime kad je malo ko želi!