Šta se dešava kada jedemo samo jednom u toku dana?

Neki ljudi misle da je jedan obrok dnevno dovoljan da naše tijelo funkcioniše. .

Ali, ukoliko ovakvo ponašanje preraste u naviku, ono može dovesti do debljanja, glavobolje, nestabilnog šećera u krvi i drugih problema. Više detalja otkrijte u nastavku, no, nadamo se da ne spadate u ovu grupu ljudi.

Debljanje

Kada preskočite obroke, vaše tijelo prelazi na gladovanje. Jednostavno rečeno, to znači da vašem organizmu ponestaju zalihe za vrijeme kada opet budete gladni. Usporava vaš metabolizam i povećava količinu masnih naslaga.

Oscilacije šećera u krvi

Preskakanje obroka odražava se na nivo šećera u krvi. Česta je pojava hipoglikemija – nizak nivo šećera u krvi, koja može biti opasna po život.

Nedostatak hranljivih sastojaka

Ako jedete premalo obroka dnevno, takođe je veća vjerovatnoća da nećete unijeti dovoljno hranljivih sastojaka. Može doći do manjka vitamina ili minerala, ali se mogu pojaviti i problemi uzrokovani nedostatkom proteina, ugljenih hidrata ili masti.

Glavobolje

Često se javljaju i glavobolje. To je zbog nestabilnog nivoa šećera u krvi ili nedostatka hranljivih materija.

Nezdrava hrana

Ako jedete samo jednom dnevno, veća je vjerovatnoća da će vaš obrok biti nezdrav i kaloričniji nego što bi inače bio.

Zimogrožljivost

Kada vaše tijelo gladuje, dolazi i do promjena u cirkulaciji krvi. Ovo se često manifestuje činjenicom da se češće prehladite ili da hladnoću podnosite puno lošije.

Kada sve sagledamo, važno je da tokom dana priuštite sebi dovoljno kvalitetnih i zdravih obroka s kojima ćete se dobro brinuti o svom tijelu i osigurati sve što vam je potrebno za normalno funkcionisanje.