Šta se dešava kad sreću, oslonac i sigurnost tražimo u drugima: 3 načina kako da izbjegnete oštricu sablje usamljenosti!

Piše: Almir Đuhera, astrolog i književnik

Piše: Almir Đuhera, astrolog i književnik

Upotrijebite ova 3. osnovna načina borbe protiv oštrice sablje usamljenosti, i budite uvjereni da će se vaš život u oblasti koju ste izabrali za transformacijski proces  promijeniti na bolje za 180 stepeni. Dakle, do zone sablje usamljenosti vode mnogobrojni putevi načičkani najčešće neprijatnim različitim životnim okidačima.

Da li ste se zapitali kako da izbjegnete duboki rez boli koji vam serviraju druge osobe, što svjesno što nesvjesno, svojim postupcima prema vama? Dodir, zagrljaj, suosjećajnost, povjerenje, poštovanje, pa i pomoć od strane drugih očekujemo, zar ne? A šta učiniti kada shvatimo, da svjesno ili nesvjesno osobe na koje se oslanjamo, oslonac koji od njih tražimo,  ne dopuste da taj oslonac dobijemo? Ko je tu kriv? Oni ili mi?
Preporučujem, u tom slučaju, da upotrijebite 3. osnovna načina kako da oštricu sablje usamljenosti namazane otrovnim nedostatkom pažnje od strane drugih/dragih osoba dezinfikujete i preokrenete u svoju korist.

Prije svega, da kažem, usamljenost, sama po sebi, nije unaprijed loša stvar. Zaista, svi mi je, možemo upotrijebiti na pozitivan način, pa da nastali rezultati iz iskustva sa kojim ste došli u dodir izvuku maksimalnu dobit za vas!
Upotrijebite dakle, ova 3. osnovna načina borbe protiv oštrice sablje usamljenosti, i budite uvjereni da će se vaš život u oblasti koju ste izabrali za transformacijski proces  promijeniti na bolje za 180 stepeni. Dakle, do zone sablje usamljenosti vode mnogobrojni putevi načičkani najčešće neprijatnim različitim životnim okidačima.

Tako da, na „Vrata drugih“, sa neprijatnim okidačima na teretnim leđima, svi mi prije ili kasnije pokucamo. I vidovite osobe, i političari, i sportisti, i glumci, i predsjednici država… Nema tu izuzetaka. Naravno, neko u zonu sablje usamljenosti dođe zbog problema na poslu, promjene radnog mjesta, određene osobe „zagrle“ usamljenost zbog konstantnog kriticizma partnera (uz nedostatak finansijskih sredstva, nezadovoljene

Kafa razgovoruša je jedan od najbolji lijekova na Balkanu za misli

seksalne potrebe, i lošu komunikaciju je najčešći uzrok razvoda među partnerima), drugi pak zbog neostvarene ljubavi, treći zbog vrijeđanja i ignorisanja od strane okoline, četvrti zbog ogovaranja, podvala, ucjena, peti zbog strahova…
I opet, mi pokucamo na „Vrata drugih,“ kao društvena bića željna dodira, zagrljaja, suosjećajnosti, povjerenja, poštovanja, pa i pomoći od strane drugih. I opet budemo povrijeđeni izostankom očekivane pažnje, zar ne? Ko je tu kriv, “oni”, ili naša očekivanja?

Principi rješenja su isti

Pitate se, da li postoji rješenje? Svaka osoba je misija za sebe, zato je rješenje jedinstveno za svakog, i dakako, sa svojim posebnim specifičnostima. No principi rješenja, zaista su isti!

Da li ste spremni otkloniti misaone blokade? Aktivirati pozitivno misao u konkretnu i kvalitetnu aktivnost koju ćete sprovesti uz adekvatan duhovni potez? Da li ste spremni iskreno raditi duhovno na vlastitoj duši, srcu, umu, duhu, tijelu, jeziku…? Rješenje je u vama, sada shvatate, zar ne? „Sada, na ovom mjestu, molim vas, da zastanete, opustite se i razmislite o sljedeće tri stvari… Zastanite, udahnite duboko i pokušajte opisati mentalno u sebi, ali i olovkom na papiru zabilježite, na šta vas asociraju riječi: Misaone blokade, aktivnosti i duhovni rast?!“

1. Misaone blokade

Kada smo obasuti poljupcima, ljubavlju, dobrotom,  nježnošću, mi letimo s povjerenjem i smjelošću kroz život, zar ne? A šta učiniti kada to izostane, i kada vas obuzmu blokade misli  koje su gotovo nevidljive u vama? Da li ste razmišljaji, kako otkloniti misaone blokade zapakovane u foliju sumnji, zabrinutost, ogorčenja, ljubomore, zavidnosti, strahova…? Bili ste zabrinuti zbog ocjena u školi, zar ne? Ogorčeni ste lažnim izjavama o vama u radnom kolektivu, komšiluku ili žutoj štampi? Napustila vas ljubav života, i vi ste tužni i ljubomorni, zar ne? Trener vas je stavio na klupu za rezervne igrače, a uz to i javnost vam prebacuje za loše rezultate? Ko je tu kriv, vi ili oni, što se osjećate usamljeno i loše? Razmislite?  Promislite ovdje, da li su drugi bolji izbor ili Vi sami sebi?

2. Aktivnosti

Kada fudbaleš, košarkaš, rukometaš ili bilo koji drugi sportista konstantno igra u ekipi, on je pun samopouzdanja i povjerenja u sebe, tada i ne razmišlja negativno jer njegov um nema kad da se poigra sa vlastitim mislima zato što je konstantno fokusiran na određeni cilj. Čim trener promijeni taktiku i stil igre, mnogi izgube u sebe povjerenje i zapitaju se, kako će se uklopiti u novi sistem, zar ne? A inače, kao odrasle osobe večina

Dakle, slično se dešava, i reagujete na isti način, i kada mijenjate radno mjesto, ili kada dobijete otkaz na poslu? Izgubite samopovjerenje, poštovanje, uhvati vas nelagoda, a često i strah, zar ne? Razmislite, šta je bolji izbor za vas, traženje oslonca u drugima kao privremeni lijek od kojeg postanete ovisni, na koji se onda konstantno naviknete i očekujete ga,  zar ne? Ili mnogo bolje je, osobno čiščenje vašeg uma kroz konkretnu aktivnost psihološku, ali i stvarnu fizičku?!

Ovdje zapamtite, da svaka pozitivna aktivnost koju poduzmete, donosi dobar ishod u kraćem ili dužem vremenskom periodu! U slučaju, da poduzmete lošu, onda ćete osjetiti, nažalost tragove boli koje donosi rez oštrice usamljenosti.
Vjerujte, ne morate po svaku cijenu biti „ONO“ što drugi od vas traže, da biste bili cijenjeni, poštovani, uvažavani, bogati materijalno i duhovno…  Poslušajte vaše srce, prezentujte svoje hobije, talente, znanje… No jedno je sigurno, na svojim željama, idejama ili htijenjima morate konkretno, pošteno i pozitivno raditi, uprkos blokadama koje ćete dobijati od drugih! Dakle, nikad ne plačite nad prolivenim mlijekom, ako niste uspjeli od prvog puta-uspjet ćete od drugog, trećeg, četvrtog… Znajte samo uporni uspijevaju

3. Duhovni rast

Da li ste razmišljali, ZAŠTO ste se skrili u krilo samoće? Da li vas je i, ZBOG ČEGA, osjećaj usamljenosti“ boljela?  Da li osjećate nedostatak pažnje od strane dragih osoba? Da li vas je, i kada, povrijedio nedostatak pažnje od strane drugih, i zašto? Da li ste sa drugima podijelili vaš teret koji vas je odvukao u skute samoće? Kakve misli su se rojile po vašem umu? Izabrali ste tada, dobre ili loše misli? Koliko vremena vam je trebalo da se vratite u normalan život? Šta ste poduzeli kako biste pobjedili svoje boli i izliječili osjećaje? Pokušajte sebi odgovoriti na ova pitanja, kako biste razumjeli gdje ste zapeli i zašto.

A kada to spoznate, mnogo lakše ćete pronaći put iz lavirinta zvanog :„Usamljenost.“
Dakle, iskreno govoreći, nema osobe na svijetu koja u određenim fazama svog života nije okusila britku sablju usamljenosti prožete bolima nedostatka pažnje od strane dragih ili drugih osoba. Inače, čovjek je društveno biće, zar ne? Svi mi volimo da osjetimo da smo „nekome nešto.“ No, šta učiniti kada strovalimo se u dubine sablje usamljenosti koja nemilosrdno obara s nogu? Zaista tada, je najbolje ostati miran! –No, mnogi će reći, da je to nemoguće.

Naravno da jeste teško ostati miran, kada recimo, teret ljubavnih boljkih saspe svoj rafal direktno u lice zaljubljenog ptića koji možda tek počeo je da leti ili ptića koji zamagljenim pogledom gleda kroz prozor ljubavi? Ili, recimo kada vam osoba za koju ste smatrali da je „vaš prijatelj“ podmetne klip kako biste potukli na njega s namjerom da vas obore dok hodate ulicom života?
Da, zaista je tada teško ostati miran, i ne reagovati. No kroz adekvatan rad na sebi, s godinama postanete majstor koji svojim mislima ne dopušta da ga odvuku na krivi kolosjek.

Ko je kriv za stanje u kojem se nalazite?

Dakle, u prošlom članku, pod nazivom „Kako promijeniti vaš život u 3 jednostavna koraka,“ naveo sam da je, po mom mišljenju, misao prva pokretačka energetska vodilja, bila ona dobra ili loša. Dakle, da biste ostali mirni prvo i osnovno je usmjeriti vaše misli na pozitivan kolosjek! No kako to učiniti, ako prolaze kroz fazu ogorčenosti, zabrinutosti, pasivnosti, tuge…

Da li ste ikada spoznali da zbog „osjećaja ogorčenosti“ usljed nekog nemilog događaja (smrti muža) povukli ste se, postali ljutiti prema drugima, ostali bez motiva za življenje, pasivizirali svoj život? Niste vi željeli, da vaš muž preseli na drugi svijet, zar ne? Ko je kriv? Ili možda treba da krivite sve od redom, pitate se? Da li vas je boljelo to vrijeme? Vjerovatno ste zapazili da u tom periodu i fizičke manifestacije vaše unutrašnje boli bile su mnogo vidljivije, pa vas je počela boljeti kičma, noga, ruka… Izgubili ste oslonac, zar ne?!

Da li ste ikada spoznali da zbog „osjećaja zabrinutosti“ zbog odbijene ljubavne ponude, postali ste razdražljivi, napeti, usporeni u donošenju odluka, počeli ste više piti ljuta pića, konzumirati kafu, povlačiti se u sebe i graditi svoj neki svijet? Dakako, tada su vaše misli postale sumnjičave, podozrive prema svemu,  a onda kao nusprodukt pojavi se strah od odbijanja, strah od donošenja odluka, strah od velike mase, strah od izlazaka… pojavi se blokada do blokade? A šta je strah, nego kočnica koja blokira i pritišće vašu psihu. A onda uvidite, da sa time i psihološki problemi rastu, zar ne? I opet vam fali oslonac?!

Drugi nam ne smiju biti glavni oslonac

I svi, onda, tražimo oslonac zar ne? Tražimo oslonac u drugima? Da li ste pomislili, da je to možda vaš krivi životni potez? I zašto baš uvijek, neko drugi je taj oslonac? Da li ste se zapitali, može li oslonac biti nešto drugo?! Možda Vi sami sebi! Možda ste vi sami sebi najbolji oslonac?! Razmislite!!! Dakako, kao što smo naveli, kao okidač za povlačenje u odaje usamljenosti može biti i bolest, ratne traume, gubitak posla, ogovaranje od strane drugih, nasilje porodice ili okoline prema vama…

Ali u srži stvari, u samom centru suštine, leži ključ koji otvara ta vrata sablje usamljenosti, a to je ključ nedostatka pažnje drugih prema vama, bile to drage osobe ili ne. No, brava koja nudi svoje odaje ključu nedostatka pažnje jeste malo ili skoro nikakvo samopoštovanje, samopouzdanje vas prema sebi samom. Tako da, prihvatili mi to ili ne, jedno bez drugoga to dvoje ne funkcioniše. Malo samopoštovanje stvara veliku potrebu za drugima od kojih najčešće ne dobijamo pažnju koju očekujemo, i obrnuto nedostatak pažnje drugih slabi naše samopoštovanje, stavove, razbarušuje misli. Dakle, dragi čitatelji, vjerujte da je jako loš izbor ako sve prepustite u ruke drugih ili dragih osoba. E da se to nebi dešavalo, pitate se, a šta učiniti sa usamljenošću kao izgovorom za bijeg od drugih ili možda bolje rečeno u nekim drugim slučajevima, hvatanjem malog predaha pred nastavak nove etape utrke života.

Duhovni preporod i rast

Vrijeme kada vas zarobi osjećaj sablje usamljenosti možete iskoristiti za vaš duhovni preporod i rast. Jer najbolji odgovor na svako iskušenje koje vam donese utrka života jeste, ako ste spremni na usvajanje taktike promjena i prihvatanja, da je život kakav jest u sadašnjem vremenu. Nema potrebe za izgovorima. Željeli biste se vratiti što prije u životnu utrku, onda vrijeme provedeno u samoći iskoristite da ojačate vaš najbolji oslonac, a to je vaša duša, srce, um, tijelo, jezik. Vi ste sami sebi najbolji prijatelj i oslonac.

Ako se pitate, kako možete postati bolji, evo nekoliko prijedloga, možda se zaokupirate nekim od njih?! Umjesto da svakodnevno plačete, da budete zabrinuti očekivanim rezultatima, uplašeni unaprijed stvorenim strahovima, savjetujemo vas, iskoristite ono vrijeme poslije suza koje su neminovne u životima svake osobe, kako biste usvojili nove životne aktivnosti. Izrada nakita, sem što opušta dušu, može donijeti i finansijski boljitak. Učenje stranih jezika, sem što daje nove spoznaje stranih kultura, ujedno ojačava vaš um, a to je priznat ćete dobro za izlazak iz zone nesigurnosti u koju ste zapali.

Volite rezbariju? Zašto da ne, rezbarite, i naučite kako biti konkretan, praktičan, precizan i strpljiv. Heklanje? Heklanje jača živce, a to je dobro za vaš um, zar ne? Uzgajanje ljekovitog bilja, sem što pomaže da budete zdravi, pomaže da budete i vedriji jer ta aktivnost u prirodi sem što osvježava, može pridonijeti i boljem kućnom budžetu. Vožnja biciklom opušta, zar ne? Čak i samo čitanje, tekstova iz oblasti alternative, kao što su tekstovi iz magazina za alternativnu medicinu i kulturu življenja  „Aura“, može vam osvijetliti život spoznajom da niste jedina osoba koja prolazi kroz faze usamljenosti, i da je pitanje samo koji put su vaše misli izabrale, dobar ili loš?!
Pisanje ili crtanje oslobađa vašu dušu i srce od ustajalih psiholoških mrlja, a to je dobro za vašu psihu zar ne, jer neke  boli će prestati da bole?! Vrijeme provedeno u molitvi, zasigurno opušta, relaksira i senzibilizira vas prema suosjećajnosti, pažnji prema drugima, oprostu, a to je priznat ćete pravi lijek!

Jer, ako poklonite više pažnje i suosjećajnosti prema drugima, istovremeno će se vratiti u mnogo ljepšem svjetlu pažnja i suosjećajnost drugih prema vama.
Dakle, od srca vam preporučujem da kada se nađete u lice u lice sa usamljenošću, prihvatite je, ali i primijjenite nove obrasce ponašanja jer očito stari su zastarjeli. Prepustite se, i krenite u osvajanje novih obrazaca ponašanja smjelo, s ljubavlju, suosjećajnošću i za najviše dobro!

Ako imate u tom pogledu bilo koju dilemu zašto ste sami sebi najbolji oslonac, slobodno mi se javite, sa zadovoljstvom ćemo dogovoriti kafu razgovorušu, koja je inače jedan od najbolji lijekova na Balkanu za misli. Uz srdačan pozdrav šaljem vam dragi čitatelji poruku da… -Budite svjetlo! Budite ljubav! Javite se na mail: [email protected]

(Aura.ba/arhiv magazina Aura broj 307)