ŠTA PRVO VIDITE NA SLICI OTKRIVA KAKVI STE: Psihološko tumačenje optičke varke

Rubinova vaza je dvodimenzionalna slika koja u sredini pokazuje vazu, ali oblik joj je takav da na njenom obrisu možemo da vidimo dva lica iz profila.

Mjesto koje zauzima vaza smatra se pozitivnim, dok su “lica” dio negativnog prostora.

Ova vaza je odličan primjer kako negativan prostor može da bude jednako zanimljiv u likovnom smislu kao i pozitivan prostor.

 

Psihološko tumačenje Rubinove vaze

Psiholozi su na temelju iste slike zaključili da ljudski mozak ne može istovremeno da percipira motiv i pozadinu.

Većina ljudi prvo će ugledati vazu, a kada “odfokusiraju” pogled vidjeće lica.

Niko nije sposoban da vidi obje stvari istovremeno što je proces koji se odvija uz snažnu uključenost kortikalnog dijela mozga. Slike poput Rubinove vaze pokazuju da su naše percepcije aktivne i organizovane, te da mi nismo samo pasivni primaoci čulnih nadražaja.

Slika razotkriva karakter osobe

Moderna i alternativna tumačenja Rubinove veze govore da zadržavanje fokusa na motiv i pozadinu otkriva deo karaktera pojedinca, odnosno stanju uma u koji se isti nalazi.

Osobe čiji se fokus zadržava na sredini slike, odnosno na vazi smatraju se odgovorim pojedincima koji slede pravila kako bi došli do cilja.

S druge strane, osobe kojima se fokus skriva na periferiji, odnosno licima, ne bježe od konfrontacija i sukoba u stvarnom životu, te su pojedinci koji su skloniji nalaženju kreativnih načina za rješenje svojih problema.

(besnopile.rs)