Šta previše soli radi vašem mozgu?

Posoljena hrana uticala je i na povećanje interleukina-17, supstance koja može promijeniti hemijske signale krvnim sudovima u mozgu


Dobro je poznato kako previše soli u ishrani loše utiče na srce i krvni pritisak, ali jeste li se ikad zapitali što so radi vašem mozgu?

Novo istraživanje objavljeno u časopisu Nature Neuroscience otkrilo je kako miševi koji su hranjeni presoljenom hranom imaju smanjene mentalne sposobnosti te kognitivne poremećaje.

 

Razlog je tome, tvrde naučnici, nedostatak krvi u mozgu. Miševi su pokazali smanjenje sposobnosti kretanja u lavirintu, a čak su prestali reagovati na povlačenje krzna. Posoljena hrana uticala je i na povećanje interleukina-17, supstance koja može promijeniti hemijske signale krvnim sudovima u mozgu. Dr. Costantino Iadecola, voditelj istraživanja koje je sprovedeno u Australiji, kaže kako su miševi nakon tri meseca dobili demenciju.

 

– Miševi su inače vrlo znatiželjni i vole istraživati nove stvari, ali tokom vremena jednostavno su izgubili sposobnost prepoznavanja normalnih objekata. Kada su trebali izgraditi gnezdo, a to je nešto što rade svaki dan, nisu to mogli učiniti – rekao je on i dodao kako bi slične posljedice mogli imati i ljudi koji u ishrani koriste previše soli, no to se još mora istražiti.